Паливо в Україні може подорожчати через російську відмову продавати нафту / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України попереджає учасників ринку нафтопродуктів про можливе зростання роздрібних цін на паливо, у зв'язку з необхідністю диверсифікації джерел постачання через заборону Росії на постачання в Україну нафтопродуктів з 1 червня.

Читайте такожБілорусь призупинила транзит нафти в напрямку України

"Оскільки близько 80% нафтопродуктів від загального обсягу імпорту ввозиться на територію України з Республіки Білорусь та Російської Федерації, ресурсне наповнення ринку та цінова ситуація на нього безпосередньо залежить від стабільності постачань пального з зазначених країн", - сказано в повідомленні Антимонопольного комітету.

Відео дня

У комітеті зазначили, що у зв'язку з введеними Росією обмежень на постачання до України бензину, дизельного палива та скрапленого газу, це створює ризики порушення конкуренції на ринку оптової торгівлі нафтопродуктами України й може спричинити зростання цін на паливо в роздрібній мережі, в тому числі у зв'язку з необхідністю диверсифікації джерел постачання.

"Про наявні загрози щодо ресурсного наповнення ринку Комітет повідомив адміністрацію президента України, Раду національної безпеки і оборони України та Кабінет Міністрів України", - зазначають у комітеті.

Як повідомляв УНІАН, експерти допускають, що Росія використовує заборону на постачання нафти та нафтопродуктів в Україну для просування дружніх бізнес-груп на паливному ринку шляхом надання їм окремих дозволів на ввезення палива до нашої країни.

Росія обмежила експорт в Україну російської нафти та нафтопродуктів. З 1 червня поточного року вугілля, нафту та нафтопродукти, можна буде вивозити до України лише на підставі окремих дозволів, виданих профільним відомством РФ.