В Україні встановили штрафи за руйнування доріг фурами / фото УНІАН

В Україні набув чинності закон про штрафи за руйнування доріг «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю».

Читайте такожВ Україні запустили перші два пункти зважування фур в русі

Закон № 54-IX (відповідний законопроект №1047) був вчора опублікований в парламентському офіційному виданні «Голос України» і набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 11 вересня Верховна Рада розглянула в першому читанні та прийняла в цілому законопроект, який запроваджує можливість фіксації в автоматичному режимі порушень габаритно-вагового режиму, а також встановлює відповідальність водіїв за невиконання вимог уповноважених осіб Укртрансбезпеки про зупинку транспортного засобу. Народний депутат Олександр Кубраков, доповідаючи щодо законопроекту, зазначив, що прийняття документа дозволить зберегти дороги загального користування.

«Проектом закону передбачається, що за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу накладається штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 10% до 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу - штраф у розмірі 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм більше 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу - штраф у розмірі 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», - зазначалось в пояснювальній записці.

Також, передбачається, що адміністративно-господарські штрафи за порушення законодавства про автомобільний транспорт зараховуються до Державного дорожнього фонду України.

Своєю чергою «Укравтодор» повідомив про плани в 2020 році встановити 200-250 систем автоматичного зважування великовагового транспорту на автомобільних дорогах України. У липні 2018 року Світовий банк оголосив тендер на закупівлю 10 вагових комплексів у русі (Weight in motion) для Державної служби України з безпеки на транспорті на суму 4,9 млн дол.