Ілюстрація / REUTERS

Таксі є невід'ємною частиною міської транспортної інфраструктури, дозволяючи пасажирам дістатися в будь-яку точку міста і найближчого передмістя з комфортом і за мінімальний час.

Таксі також служить альтернативою власному автомобілю, особливо якщо в місті є проблеми з місцями для паркування. А в нічний час, коли громадський транспорт вже не працює, таксі залишається єдиним засобом пересування, якщо немає особистого авто або вам не можна сідати за кермо.

Що потрібно знати при виборі таксі

Враховуючи важливу соціальну функцію для міста, а в деяких випадках і безальтернативність, виникає питання, як не помилитися з вибором служби таксі.

Відео дня

Читайте такожВеликі штрафи і конфіскація авто: в Україні вигадали новий спосіб боротьби з нелегальними таксі

В першу чергу слід розуміти, що таксі по своїй суті не може бути дешевим видом транспорту. Але в Україні близько 90% таксистів працюють нелегально, що дозволяє їм створювати значну конкуренцію на ринку і продавати свої послуги клієнтам за більш низькими цінами, ніж легальні перевізники. А такі в нашій «дикій» економіці теж є.

Легальні таксі мають свої переваги, такі, наприклад, як якість обслуговування та безпеку для пасажира. Але і вартість проїзду в таких службах далеко не низька. Наприклад, у Києві за маршрут довжиною близько 14 км (з кінця Троєщини на вулицю Хрещатик) два популярних сервіси для замовлення автомобіля попросять мінімум 120-130 грн. Правда, на ринку можна зустріти і дешевші пропозиції, проте якість послуги може викликати сумніви. Водночас, дві інші служби, які позиціонують себе саме як таксі, попросять вже близько 180-250 грн за аналогічний маршрут. Вибір більшості людей звичайно ж впаде на більш дешеві варіанти.

фото flickr.com/Automobile Italia

Легальні перевізники також надають можливість безготівкової оплати за свої послуги. І мова не тільки про внесення даних своєї банківської картки в мобільному додатку, а про звичайні банківські термінали, які або за замовчуванням присутні в кожному автомобілі, або можна заздалегідь замовити таке авто. Також, легальні перевізники можуть без проблем видати пасажиру квитанцію або чек, якщо такий необхідний.

Як не помилитися з вибором служби таксі: дешеве або дороге

Що ще потрібно знати при виборі таксі, так це те, як позиціонує себе компанія, що надає послугу.

Читайте такожУ Стамбулі після заборони Über вінік бум нелегальних таксі

На українському ринку більшість «таксі» позиціонують себе не як таксі, а як сервіс, що допомагає водієві, який може відвезти, і пасажиру, якому потрібно їхати, знайти один одного. Такому виду діяльності не потрібні ліцензії, адже компанії заявляють, що не надають транспортні послуги, а лише інформаційні. У багатьох випадках на це відповідальність «диспетчерів» і компанії закінчується, а далі пасажири залишаються сам на сам з водіями. І якщо подібна компанія хоч якось дорожить своїм ім'ям на ринку, то вона намагається контролювати якість послуг, що надаються водіями. Але і ціна за поїздку тут буде вище.

А так звані «бомж-таксі», що возять людей за ціною нижче ринкової, про репутацію особливо не переживають - у випадку чого можна просто перейменуватися. І часто, такі «інформаційні служби» за «бомж-тарифами» не тільки ніяк не перевіряють водіїв, з якими співпрацюють, але навіть жодного разу не бачили їх наживо. І найчастіше за вами приїде брудне, "вбите" авто, за кермом якого цілком може сидіти не менш "убитий" водій.

Фото УНІАН

Загалом, якщо ви хочете їхати на таксі, потрібно бути готовим до недешевих тарифів і, ймовірно, меншої кількості автомобілів. Користуючись різними сервісами пошуку авто (псевдо-таксі), бажано обирати перевірені й відомі на ринку.

І від чого варто відмовитися від послуг сумнівних перевізників, які не напружуються сервісом, але пропонують дуже дешеві поїздки. В першу чергу, це ж ваша безпека. Не слід забувати, що таксі – це не благодійна організація, а бізнес, який повинен заробляти. І рентабельність дешевих тарифів викликає сумніви.

Ринок таксі в Україні, а особливо в Києві, має високу конкуренцію, і поміняти перевізника в разі чого не складе труднощів. А розвиток сучасних технологій значно спростив процес виклику таксі. Багато служби вже створили мобільні додатки, але також зберегли класичний спосіб виклику - телефоном. Загалом, вибір перевізника в наш час став простий, як ніколи. А ось з ким їхати - вирішувати вже людям, виходячи з фінансових можливостей, але все ж з огляду на власну безпеку.