Ілюстрація REUTERS

Запроваджений урядом України експеримент щодо скасування обов'язкового отримання дозволу від Державної архітектурно-будівельної інспекції для початку виконання робіт з капітального ремонту доріг загального користування триватиме до 1 січня 2022 року, і дозволить прискорити відновлення дорожнього господарства країни.

Читайте такожУ "Укравтодорі" розповіли про плани з відновлення держдоріг

Про це повідомили в прес-службі Міністерства інфраструктури України з посиланням на голову відомства Владислава Криклія.

Відео дня

Згідно з повідомленням, даний проект постанови уряду «Про реалізацію експериментального проекту з проведення капітального ремонту автомобільних доріг загального користування» був розроблений для прискорення дорожніх робіт, а також на виконання указу президента України від 19 липня 2019 року про деякі заходи щодо створенню умов для розвитку та підвищення якості автодоріг.

«Сьогодні уряд запровадив експеримент, який дозволить витрачати час на роботи, а не на папери. Дерегуляція робіт з капітального ремонту доріг прискорить відновлення автодоріг України. Підрядник зможе приступити до виконання робіт без дозволу Державної архітектурно-будівельної інспекції, залучаючи до будівництва, реконструкції і ремонту автомобільних доріг на конкурсній основі незалежного інженера-консультанта в сфері дорожнього будівництва. Роботи будуть страхуватися на період їх виконання та гарантійного терміну якості, зате процедури максимально скоротяться", - цитує прес-служба Криклія.

У повідомленні з посиланням на міністра підкреслюється, що в результаті реалізації даного експерименту буде зекономлено до чотирьох місяців часу, а економія коштів, відповідно до світової практики, в результаті залучення інженера-консультанта становитиме до 15% від вартості будівництва.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого Кабінет міністрів відмінив обов'язкове отримання дозволу від Державної архітектурно-будівельної інспекції про початок виконання робіт з капітального ремонту доріг загального користування, що дозволить скоротити процедуру оформлення документів приблизно на три-п'ять місяців.

За словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, ті компанії, які не хочуть брати участь в даному експерименті, будуть проходити загальну процедуру набуття права на виконання будівельних робіт.

У кінці січня Кабмін затвердив перелік об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення на поточний рік з фінансуванням на загальну суму 31,53 млрд грн.