Ілюстрація REUTERS

Компанія Tarmac Aerosave, яка оперує найбільшими ємностями з тривалого зберігання літаків у Європі, заявила про те, що до червня понад 90% місць будуть зайняті.

Читайте такожМіжнародні авіаперевезення вийдуть на докризовий рівень не раніше 2023 року – IATA

В її розпорядженні 250 парковок у трьох аеропортах — Теруель в Іспанії, Тарб і Тулуза-Франказаль у Франції.

Відео дня

Якщо у квітні на всіх майданчиках перебували 170 літаків, у червні їх кількість збільшиться до 230-240. Серед них значна частка 4-рухових широкофюзеляжних авіалайнерів — Airbus A380, Boeing 747, Airbus A340, які авіакомпанії почали виводити з флоту серед перших через великі експлуатаційні витрати. Також в Теруелі запарковані два з трьох Boeing 777-200ER МАУ, пише avianews.com.

Для звільнення місця для зберігання Tarmac Aerosave прискорила процес утилізації старих літаків. Це дозволило збільшити доступні ємності на 25%. Також компанія відстрочила роботи з технічного обслуговування і переробки авіаційної техніки, що не потребують терміновості.

У Tarmac Aerosave очікують, що в подальшому авіалайнери на тривале зберігання почнуть надходити не тільки від авіакомпаній, але і лізингових компаній. При цьому зі 100 літаків половина залишаться на зберіганні на рік або триваліший термін. У зв'язку з цим Tarmac Aerosave почала готувати нові площі для тривалої стоянки, які будуть готові до наступного червня.

Як повідомляв УНІАН, за оцінками Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), небезпечний коронавірус з Китаю може завдати авіаперевізникам по всьому світу від 63 млрд дол. до 113 млрд дол. збитків у 2020 році.