За скручування пробігу хочуть ввести адміністративну відповідальність / фото УНІАН

Низка нардепів пропонують Верховній Раді ввести штрафи за "скручування" пробігу автомобіля, а також ввести обов'язкову фіксацію показників одометра при реєстрації, обліку і технічному контролі транспортних засобів.

Читайте такожВ Україні почнут штрафуваті за ЗD номерні знаки

Про це повідомляє телеканал "112 Україна" з посиланням на законопроект № 4039, зареєстрований в парламенті 2 вересня.

Відео дня

"Основною метою законопроекту є запобігання шахрайським діям з показниками одометрів транспортних засобів в Україні. Основне завдання законопроекту полягає в створенні механізму контролю за показниками одометрів транспортних засобів та протидії шахрайським діям з ними в Україні", - йдеться в пояснювальній записці.

У документі пропонується вказувати пробіг в різних документах митної декларації, свідоцтві про проходження техогляду, страховому полісі та інше.

Крім цього, пропонується ввести адміністративну відповідальність за "скручування".

У разі виключення кабелю щитка приладів або троса спідометра, щоб під час їзди кілометраж не враховувався, загрожує штраф в розмірі 3,4 тисячі гривень.

Якщо під час будь-яких реєстраційних дій з транспортним засобом або при проведенні техогляду буде виявлений показник одометра менший, ніж той, який раніше був зафіксований в Єдиному державному реєстрі, штраф становитиме 8,5 тисячі гривень.

Якщо при першій реєстрації розмитненого транспортного засобу показання одометра будуть меншими за ті, що були заявлені на митниці, - штраф 17 тисяч гривень.

На тих, хто пропонує послуги зі "скрутки", чекає штраф в 34 тисяч гривень. Якщо власник автомобіля, в якому виявили зменшення показників одометра, що не повідомить, хто "скручував", то цей штраф доведеться сплатити йому.