В Раді з'явилась нова ініціатива щодо штрафів за порушення ПДР / фото mvs.gov.ua

У Верховній Раді України пропонують передавати 50% від штрафів за перевищення швидкості в населених пунктах в дохід місцевих бюджетів.

Читайте такожВ'язниця замість штрафів: в Україні посилили відповідальність за викрадення автомобілів

У парламенті зареєстровано проект закону "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу надходжень від адміністративних штрафів за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі в межах населених пунктів" (реєстраційний номер 4194). На даний час текст законопроекту не доступний для ознайомлення.

Відео дня

Водночас одна з авторів законопроекту Олександра Устінова (фракція "Голос") повідомила у Facebook, що ухвалення даного законопроекту дозволить збирати штрафи за перевищення швидкості в населених пунктах в дохід місцевих бюджетів.

«Зараз (50%) штрафи за порушення швидкості, автоматично зафіксовані камерами, йдуть до спецфонду, який займається обслуговуванням системи фіксації штрафів (МВС та Національна поліція), а інша частина (50%) - до державного бюджету. Законопроект передбачає, щоб ті 50% від штрафу, які зараз перераховуються до державного бюджету - йшли в бюджет того населеного пункту, в якому було здійснено правопорушення», - наголошує Устінова.

Вона зазначає, що надходження від штрафів за перевищення швидкості, які будуть фіксуватися на трасах, поза межами населеного пункту – і далі надходитимуть до державного бюджету.

«Це матиме два позитивні ефекти: в короткостроковій перспективі збільшить надходження до місцевих бюджетів, в довгостроковій - зменшить випадки перевищення швидкості і підвищить безпеку руху, оскільки влада в регіонах буде зацікавлена у встановленні більшої кількості камер», - вважає Устінова.

Як тепер штрафують за порушення ПДР

  • З 1 червня 2020 року в Україні запрацювала система автоматичної фотовідеофіксації порушень ПДР. Камери встановлені в місті Києві та на автомагістралях Київської області в місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками.
  • Система автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху мала запрацювати з 1 травня, але у зв'язку з карантином її запуск було перенесено.
  • За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, в Києві камери автофіксації за 8 хвилин зафіксували 262 випадки перевищення швидкості.
  • В Україні за три місяці камери зафіксували понад 800 тисяч порушень ПДР. Спостерігається високий відсоток оплати штрафів водіями, які потрапили в поле зору камери автофіксації.