Петро Порошенко / REUTERS

Заслужений економіст України, колишній міністр економіки Віктор Суслов вважає, що в разі перемоги на президентських виборах 2019 чинного президента та кандидата на цю посаду Петра Порошенка в Україні країні нічого нового і несподіваного не станеться.

При президентові Порошенко внутрішня політика стала ґрунтуватися на принципі, відомому з часів Стародавнього Риму — "Розділяй і володарюй!", розказав експерт "Главреду".

Читайте такожПорошенко назвав результати першого туру виборів "болючим уроком"

Відео дня

За словами співрозмовника, такий принцип активно використовувався протягом декількох тисяч років і довів свою ефективність при управлінні державами і поліетнічними товариствами, які з'явилися в результаті об'єднання різних народів, які мають мовні, релігійні, культурні чи інші відмінності.

Екс-міністр зазначив, що в Україні влада президента посилює стимулювання міжнаціональних протиріч, релігійних конфліктів, етнічного націоналізму, вони перетворюють президентську владу на верховного арбітра і покликані забезпечити їй підтримку частини населення, оголошеної "корінним" народом, етнічних і релігійних груп, цілі яких підтримує ця влада.

Суслов вважає, що така політика неправильна, вона різко знижує загальну життєздатність і стійкість України.

Читайте такожСтепанов пов'язаність язав своє звільнення із «забезпеченням чесних виборів»

Аналітик додав, що Порошенко протягом першого президентського терміну будував країну, в якій президент став центральною фігурою в політичній системі і зосередив у своїх руках неосяжну владу, оскільки почав контролювати більшість у Верховній Раді, Кабмін, судову систему, Генпрокуратуру, Нацбанк, Центрвиборчком, місцеві органи влади, інші державні інститути і найбільші державні монополії у всіх галузях економіки.

"Для розширення своїх повноважень він не змінював Конституцію, згідно з якою Україна формально продовжувала залишатися парламентсько-президентською республікою. В ході своїх реформ він просто набудував над Конституцією і над країною систему відносин особистої залежності феодального типу, "впроваджуючи" на керівні посади в управлінні державою "своїх людей" — кумів, особистих друзів, бізнес-партнерів і фактично стаючи "сюзереном" в оточенні своїх "васалів", — підкреслив експерт.

Читайте такожПорошенко використав фото Путіна для своєї передвиборчої агітації

Колишній міністр додав, що для "васалів" створили сучасну систему "кормлінь" — розподіл тендерів і держзамовлень "для своїх", роздача "хлібних" посад, доступ до присвоєння власності країни та її природних ресурсів, можливість "віджимати" бізнес людей, які не пов'язані з владою, встановлення дуже високих зарплат з бюджету для тих людей, лояльність яких політично важлива.

"У підсумку український правлячий клас став класом, зацікавленим в особистому збагаченні замість турботи про інтереси країни. Все це дало підставу розглядати Україну як одну з найбільш корумпованих країн світу", — зазначив співрозмовник.

Екс-міністр додав, що такі особливості політичної системи нашої країни зумовили низьку ефективність її економіки та непривабливість для зарубіжних інвесторів.

"Економічна політика при президенті Петрові Порошенку стала політикою деіндустріалізації, тотальної кризи інфраструктури, нарощування зовнішніх боргів і зниження соціальних стандартів", — сказав аналітик.