Ілюстрація REUTERS

Кандидати в президенти України в ході передвиборної кампанії закрили очі на тему трудової міграції, ніби її немає.

Про це 112.ua заявив керівник фонду "Українська політика" Кость Бондаренко.

За його словами, ні в кого з кандидатів ця тема не була номер один. "Дійсно, кандидати якщо й говорили про трудову міграцію, то тільки побіжно. Вони вели себе з цією гострою темою, як маленькі діти, які, граючи в хованки, зажмуривают очі: я тебе не бачу, значить, тебе немає", - сказав 112.ua Бондаренко.

Відео дня

Згідно з дослідженням Центру економічних стратегій, кількість трудових мігрантів з України в 2015-2017 рр. склала 4 млн осіб. Найпопулярнішими напрямками є Росія та Польща. Частково саме з цієї причини політики намагалися обходити тему трудової міграції як "непросту і слизьку", зазначив Бондаренко.

Через трудову міграцію Україна вже відчуває гострий дефіцит будівельників, водіїв-далекобійників, зварювальників, сантехніків, механіків і наладчиків, спеціалістів IT-сфери.

У зв'язку з трудовою міграцією для України актуальна ще й така проблема, як заміщення людей, що виїхали, відзначають експерти. Процес відбувається під впливом такого серйозного фактора, як низькі зарплати. "На зміну українцям, які виїхали з країни, можуть приїхати тільки люди, які погодяться на реально невисокі доходи і низькі українські зарплати", - сказав Кость Бондаренко. Таким чином, до нас будуть їхати вихідці з Африки, Близького Сходу, Пакистану. В країні вже помітний значний наплив іммігрантів з Афганістану, Азербайджану, країн Середньої Азії.

Результатом цього процесу може стати те, що вже незабаром структура населення України може кардинально змінитися. "Якщо в політиці та економіці нічого не зміниться і процеси будуть розвиватися, як зараз, через 1-2 покоління в Україні чорношкіре населення буде таким же звичним явищем, як в Європі", - сказав Кость Бондаренко.