ОВК не можуть укомплектувати склади дільничних виборчкомів у 33 округах / фото УНІАН

Окружні виборчі комісії не можуть укомплектувати склади дільничних виборчкомів у 33 округах.

Як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату Центральної виборчої комісії, сьогодні - останній день формування складів дільничних виборчих комісій.

"Склад дільничних виборчих комісій згідно з положеннями частин 8-10, 12 ст.85 закону "Про вибори президента України" формує відповідна окружна виборча комісія за поданням кандидатів на пост глави держави, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування. У разі, якщо кількість запропонованих до складу відповідних виборчих комісій кандидатур менша за встановлену в зазначеному законі, ОВК формує склад дільничної виборчої комісії у кількості, визначеній частиною 8 статті 85 закону, за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів ОВК", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Згідно з ч.8 ст.85 закону "Про вибори президента України", окружна виборча комісія не пізніше як за п’ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост глави держави, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад дільничної виборчої комісії у кількості: для великих дільниць - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата); для середніх дільниць - 14 осіб (по сім осіб від кожного кандидата); для малих дільниць - 12 осіб (по шість осіб від кожного кандидата).

Читайте такожЦВК доручила Держреєстру виборців знищити зайві записи

У Центрвиборчкомі зазначили, що на даний час кандидати подали недостатню кількість кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, що не дає ОВК можливості укомплектувати відповідні склади ДВК у наступних округах: Дніпропетровська область: територіальні виборчі округи №№26, 27, 28; Закарпатська область: ТВО №№ 68, 69, 70, 71, 72, 73; Кіровоградська область: ТВО №№ 100, 101, 102, 103; Луганська область: ТВО №№106, 107, 112, 113, 114; Сумська область: ТВО №№157, 161; Харківська область: ТВО №№171, 176, 180; Херсонська область: ТВО №№183, 184, 185; Чернігівська область: ТВО №№206, 209, 210; м. Київ: ТВО №№216, 217, 220, 223.

"Шановні виборці! Кожен з вас має право і можливість відповідно до норм діючого законодавства долучитися до виборчого процесу, як член дільничної виборчої комісії... Усі небайдужі можуть написати заяви безпосередньо в приміщеннях ОВК. У разі звернення до вас з пропозицією обійняти обов’язки члена дільничної виборчої комісії закликаємо підтримати виборчий процес своєю участю у роботі ДВК заради здійснення волевиявлення та отримання обраного народом президента України", - додали у ЦВК.

Раніше УНІАН повідомляв, що Центральна виборча комісія утворила 199 окружних виборчкомів з виборів президента, які відбудуться 21 квітня. Згідно із законодавством, у кожній ОВК передбачена однакова кількість членів від обох кандидатів. Крім того, дотриманий баланс у керівному складі ОВК (секретар та голова комісії мають представляти різних кандидатів).