Дебати не часто змінювали думку виборців в Україні / фото УНІАН

Виборці знали, що перший тур голосувань за наступного президента України був "халявою". Але 21 квітня вони будуть більш серйозно ставитися до свого голосу. Суспільство розуміло, що жоден з кандидатів не може набрати 50% голосів, щоб перемогти в першому турі. Тож виборці могли голосувати так, щоб послати політичний сигнал істеблішменту.

Про це в статті для Atlantic Council пише директор Wooden Horse Strategies Браян Меффорд, додаючи, що сигнал був про розчарування і злість, націлені проти чинного президента Петра Порошенка. Останній отримав лише 16% голосів, але цього вистачило, щоб вийти в другий тур. Комедійний актор Володимир Зеленський набрав 30% голосів, трохи перевершивши очікування. Але тепер йдеться про остаточний вибір наступного президента. Тож українці можуть діяти більш обережно.

Читайте такожThe Atlantic: Вибори в Україні перетворились на інформаційну війну

Відео дня

Якщо допустити, що виборці Порошенка і Зеленського не змінять свою точку зору, є ще 54% електорату, який можна схиляти на свій бік. Зеленському потрібно лише 37% з них, щоб перемогти. А чинному президенту України доведеться якось завоювати мало не дві третини. Якщо допустити, що прихильники проросійських кандидатів Юрія Бойка і Олександра Вілкула відійдуть Зеленському через питання мови, це додасть йому 16% голосів. Україномовна частина доступного електорату - це ще 38%. І саме їх Порошенку потрібно якось схилити на свій бік. Це завдання особливо складне, тому що ніхто з тих, кого підтримує ця частина виборців, не підтримав його кандидатуру.

Однак, виборці будуть думати і голосувати відповідно до своїх особистих інтересів і цінностей. Приміром, селянин у Івано-Франківській області, який голосував за Юлію Тимошенко у першому турі, в другому може підтримати Порошенка. Таке вже траплялося. Приміром, значна частина тих, хто в 2012 році на парламентських виборах голосував за партію Тимошенко, перейшла в табір Порошенка в 2014-му. Ця категорія виборців розпорошена між різними проукраїнськими кандидатами. І вона навряд чи буде голосувати за когось, кого вважає проросійським. Тож якась частина виборців Тимошенко підтримає Порошенка в другому турі. Питання лише в тому, наскільки великою буде ця частина.

Виборці хочуть змін. Це добре для Зеленського і погано для Порошенка. Український електорат у пригніченому стані вже кілька років. Так само, як американські виборці проголосували за Дональна Трампа в 2016 році, вважаючи його "кандидатом змін", така ж динаміка може спрацювати і у випадку з Зеленським. 

Читайте такожSuddeutsche Zeitung: На виборах в Україні Меркель боїться за Мінські угоди

В часи достатку громадськість підбирає політичних лідерів з великим резюме і багатьма досягненнями. Але в часи змін суспільство просто хоче бачити нові обличчя. На додачу ті, хто не визначився, зазвичай схиляються до новачків. І це, знову ж таки, добре для Зеленського. Відповідно для Порошенка, якщо він не зробить щось надзвичайно швидко, нічого не зміниться у день виборів. А піти на різкі зміни йому буде важко через президентський протокол. Українські бюрократи будуть працювати з усіх сил, щоб не дозволити президенту зробити якийсь різкий поворот. Президенти приходять і йдуть, а бюрократи дбають про своє виживання, строго дотримуючись протоколу і традицій.

Все вище сказане означає, що розрив між кандидатами буде не дуже великий. Автор визнає, що опитування говорять про великий відрив Зеленского. Але варто пам'ятати, що частина соціологічних досліджень в Україні використовується для впливу на громадську думку, а не для соціології. Більше того, історія свідчить, що в Україні другі тури традиційно закінчуються невеликим розривом між кандидатами. Наприклад сталініст Петро Симоненко набрав 38% голосів у першому турі на виборах 1999 року, обійшовши Леоніда Кучму. На додачу багато з тих, хто яро критикував Порошенка, тепер переключилися на Зеленського. І це теж може скоротити його рейтинг. Однак, головна теза в тому, що реальна різниця між кандидатами буде значно меншою, ніж говорять опитування.

Читайте такожНа дебатах між Зеленським і Порошенком на "Олімпійському" очікують до 60 тисяч людей - Аваков

Дебати - не панацея для Порошенка. Заклики їх провести з'явилися одразу ж після першого туру. Зокрема, в таборі чинного президента активно закликали опонента прийти на дебати. Зеленський погодився і висунув свої вимоги. Тож дебати можуть відбутися 19 квітня. Однак, такі політичні дискусії зазвичай більше стосуються очікувань. А у Порошенка, вочевидь, чекають, що він зможе перемогти Зеленського, пояснюючи це тим, що президент знає деталі всіх проблем, а його суперник - ні. Але не варто недооцінювати Зеленського.

Він професійний актор і комік, який заробляє на життя тим, що змушує людей сміятися. Скориставшись дотепністю, якщо він зможе бодай раз "вколоти" Порошенка під час дебатів, подальший шум зробить Зеленського переможцем. Це одна з найгірших ситуацій для Порошенка. Адже стандарти для перемоги в дебатах настільки високі, що їх майже неможливо досягти.

Зрештою, дебати інколи впливають на напружені виборчі перегони з невеликим відривом між кандидатами. Але в Україні вони майже ніколи не змінювали громадську думку. На додачу, оскільки вони відбудуться всього за 36 годин до відкриття дільниць, користь для Порошенка від них буде мізерною.