За словами Парубія, він вважає фундаментальними рішеннями парламенту прийняті закони про мову / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголошує, що народні депутати з нинішнього скликання парламенту підуть із зали ВР "з високо піднятою головою".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у сесійній залі Верховної Ради.

Під час виступу в сесійній залі член фракції "Опозиціний блок" Василь Німченко нагадав, що завтра планується перехід до розгляду проекту Виборчого кодексу в другому читанні.

Відео дня

Читайте такожКличко: "Удар" іде на вибори, а Саакашвілі я пропоную стати головою партії (відео)

"Якщо ми зайдемо у складній атмосфері явища законодавчого процесу цього кодексу, то ми не будемо працювати до закінчення нашої каденції. Ми підемо з цього залу із ще більшою ганьбою. Тому що ви були свідками мовного закону, який вкинули на розгляд перед виборами, щоб завоювати дивіденди. Це недопустимо в нашій державі, тим більше, в цей час, коли такі складні умови, коли гинуть наші бійці, коли соціальний спектр і соціальний зріз становища громадян заведений в глухий кут", - сказав Німченко.

На це Парубій заявив, що завтра справді планується перехід парламенту до розгляду проекту Виборчого кодексу. Він зауважив, що цей законопроект є обов'язком нинішнього скликання парламенту.

За словами Парубія, він вважає фундаментальними рішеннями парламенту ухвалені закони про мову, про освіту та церковні закони, про декомунізацію та інші рішення.

"Ми підемо з цього залу з високо піднятою головою. Бо нам є що сказати українцям. Це ви підете з цього залу і з української історії з ганьбою", - наголосив Парубій і додав, що парламент виконав свої зобов'язання перед Україною, а Виборчий кодекс і відкриті виборчі списки - одні із заключних великих зобов'язань.

Голова ВР висловив упевненість, що Виборчий кодекс буде ухвалено на поточній сесії.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня Парубій доручив профільному комітету ВР негайно підготувати для розгляду у другому читанні проект Виборчого кодексу, ухваленого у першому читанні 7 листопада 2017 року.

Законопроектом пропонується запровадити на парламентських виборах систему регіональних відкритих списків – у кожному з 27 виборчих регіонів партії подають свої списки, а виборець голосує за одну з цих партій і за бажанням - за когось з кандидатів, якого партія запропонувала в цьому регіональному списку. Також пропонується встановити чотиривідсотковий виборчий бар’єр.

До другого читання до проекту Виборчого кодексу було подано близько 4,5 тис. поправок.