Ілюстрація / REUTERS

Остаточні дані Національного екзит-полу на позачергових парламентських виборах 21 липня будуть оприлюднені у день виборів о 22.00.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила директор фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна на прес-конференції "Національний екзит-пол: президентські вибори 2019".

За її словами, 21 липня о 14.00 буде представлено поточний звіт про перебіг опитування, о 19.45 будуть оприлюднені результати опитування станом на 18.00, а о 22.00 - станом на 20.00, час закриття виборчих дільниць.

Відео дня

Читайте такожХто пройде до Ради: свіже опитування показало, що в п'ятірці партій-лідерів відбулися зміни

Як сказала Бекешкіна, опитування на виході з виборців дільниць у день голосування проведуть Київський міжнародний інститут соціології, Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова та фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

За словами генерального директора КМІС Володимира Паніотто, на відміну від президентських виборів, коли екзит-пол проводили на 400 дільницях, на парламентських його проводитимуть на 300 дільницях, і на кожній дільниці буде опитано близько 45 людей.

"Ще ми будемо використовувати методику таємного голосування для того, щоб підвищити щирість відповідей респондентів. Їм буде запропоновано позначити, за кого вони проголосували. Респондент складе анкету та опустить її у спеціальну коробку, тобто, навіть інтерв'юер не бачитиме, за кого проголосував респондент", - повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

За його словами, такий метод дозволить підвищити щирість респондентів, а також збільшити кількість тих, хто не відмовляється відповідати на питання.

Коментуючи вартість проведення екзит-полу, учасники прес-конференції нагадали, що на президентських виборах на 400 дільниць витратили 200 тис. доларів, а на парламентських виборах плануються витрати на суму 150 тис. доларів.

Як сказала Бекешкіна, Національний екзит-пол не залежить від жодних політичних сил, адже фінансується різними міжнародними донорами: це Програма сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується організацією Pact в Україні; Представництво Європейського Союзу в Україні; Посольство Канади в Україні; міжнародний фонд "Відродження".

Організатори повідомили, що польовий етап дослідження здійснюватимуть КМІС та Центр Разумкова.

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій). Вибірка буде репрезентативною для України в цілому і для її 4 регіонів (захід, центр, схід, південь).

Вибірка є двоетапною. На першому етапі у кожній області обирається кількість дільниць відповідно до відсотку виборців у цій області. Самі дільниці обирають випадковим чином. На другому етапі проводиться опитування виборців на виході з виборчих дільниць з певним кроком відбору. Результати декілька разів на день передають у центральний офіс соціологічних компаній.

Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів: Західний регіон – Закарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області; Центральний регіон – Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та місто Київ; Південний регіон – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області; Східний регіон – Харківська область, Донецька і Луганська області (підконтрольні українській владі).

Обсяг вибірки – близько 13 тис. респондентів (залежно від явки виборців).

На кожній дільниці працюватимуть 2-3 особи, усього буде задіяно близько 800 інтерв'юерів, які пройдуть спеціальне навчання. Інтерв’юери матимуть спеціальні бейджи із символікою Національного екзит-полу.