REUTERS

У партії "Слуга народу" заявляють про порушення і фальсифікації на виборах у Кривому Розі.

Про це під час прес-конференції в Кривому Розі заявив Євген Ковальов, який є довіреною особою кандидата в мери Кривого Рогу від "Слуги народу" Дмитра Шевчика. Трансляція прес-конференції проходила на сторінці "Слуга народу. Кривий Ріг" в Facebook.

"Наші опоненти почали підготовку фальсифікацій, зриву виборчого процесу і результатів виборів задовго до початку дня голосування", - сказав він.

Відео дня

За його словами, проявлялося це, зокрема, в тому, що один з членів виборчої комісії надав виборцям недостовірну інформацію про те, що нібито люди старшого віку повинні приходити та голосувати в першій половині дня, а молодь – ввечері.

"Дана заява була ретрансльована через місцеві телеканали, які куруються опонентами й координуються. І відповідно, це була дезінформація", - розповів Ковальов.

Він також повідомив, що за цим фактом вони звернулися в поліцію і було відкрито кримінальну справу за фактом введення виборців в оману.

"Наступним кроком, який зробила місцева влада, - це погано організувала процес. Відповідно, створили тисняву на дільницях. Тобто, в першій половині дня проходили без черг, ближче до обіду почали утворюватися черги. Приміщення для голосування були дуже вузькі. Хоча в місцях, де проходило голосування, виборчі дільниці мали можливість розмістити їх в інших місцях, ніж у вузьких коридорах, де не могла зайти достатня кількість людей", - розповів Ковальов.

Серед іншого, він зазначив, що на деяких виборчих дільницях черга становила 50-70 осіб, через що виборці з-поміж молоді не чекали своєї черги та залишали дільницю.

Також, повідомив Ковальов, в день голосування були масово зафіксовані випадки, коли при видачі бюлетенів не проходила ідентифікація виборців. "Не знімалися маски, коли показували паспорт, що є суттєвим порушенням виборчого законодавства з неможливістю встановити особу людини, яка отримує (бюлетень – УНІАН)", - пояснив він.

Крім того, за його інформацією, було "підвезення людей з інших міст для того, щоб вони віддали голоси за чинну владу".

"Також протягом дня були зафіксовані масові підвезення людей. Муніципальним транспортом підвозили пенсіонерів. Всі випадки були зафіксовані та складено акти", - зазначив Ковальов.

Водночас, коли почався підрахунок голосів, підкреслив він, "почали приїжджати протоколи, бокси, в яких перевозиться виборча документація, з порушеними печатками, з розірваними пакетами".

"Пакети-сейфи, в яких перевозяться протоколи, були відкриті. Були сліди пошкодження. На вчорашній день ми встановили 20 таких порушень протягом дня. Сьогодні, на цю хвилину, складено вже понад 20 таких актів щодо фіксації, що коробки та пакети, в яких перевозиться виборча документація, пошкоджені", - заявив представник кандидата.

Так, зазначив Ковальов, вони звернулися до територіальних виборчих комісій для проведення перерахунку по таких дільницях, щоб встановити достовірні результати виборів.

"Тому що ми вважаємо, що це масова фальсифікація при транспортуванні, при переміщенні виборчої документації з одного на другу ділянку", - додав він.

Крім такого, були зафіксовані випадки, коли окремі члени комісій заходять у місця зберігання виборчої документації без присутності всіх членів комісії.

Зокрема, розповів Ковальов, в Металургійному районі голова комісії з одним з її членів, коли на місці нікого більше не було, відкрили місце, де зберігаються бокси з документацією, і зайшли туди нібито за особистими речами.

"Даний факт був встановлений, викликана поліція ... зробили відповідну заяву за фактом того, що, можливо, було розкрадання якоїсь виборчої документації", - сказав він.

Ковальов резюмував, що місцева влада "тисне адмінресурсом, втручається в роботу виборчих комісій, координує їх в ручному режимі, що робити".

"Істотні порушення, які прописані у виборчому кодексі, і кажуть, що необхідний перерахунок, комісії ігнорують і ухвалюють рішення, що розкритий сейф-пакет – це не причина для перерахунку", - сказав Ковальов і додав, що вони в цій ситуації планують звертатися до суду.