Брюссель. 29 жовтня. УНІАН. Міжнародний валютний фонд (МВФ), Єврокомісія та Світовий банк нададуть Угорщині 20 млрд. євро для подолання наслідків фінансової кризи.

Як повідомили власному кореспонденту УНІАН в Брюсселі у прес-службі Єврокомісії, відповідної згоди було досягнуто пізно ввечері 28 жовтня.

Згідно з домовленістю, МВФ надасть Угорщині кредит в 12,5 млрд. євро, Єврокомісія – в 6,5 млрд. євро, Світовий банк – в 1 млрд. євро.

Відео дня

Конкретні умови отримання грошей мають бути визначені найближчим часом.

У повідомленні Єврокомісії зазначається, що незважаючи на покращення макроекономічної та фіскальної політики властями Угорщини протягом останніх років, економіка цієї країни відчула суттєвий вплив фінансової кризи.

У повідомленні також зазначається, що протягом останніх тижнів Єврокомісія працювала у тісному контакті з владою Угорщини та МВФ для вироблення спільної відповіді щодо зростаючого тиску на угорський фінансовий ринок.

“Влада схвалила пакет заходів, які передбачають, серед іншого, прискорення фіскальної консолідації цього і наступного року, реформування фіскального управління; були здійснені заходи для підтримки ліквідності ринку та фінансової стабільності, включаючи дії за підтримки Європейського центрального банку; Національний банк Угорщини підвищив облікові ставки для утримання падіння обмінного курсу національної валюти – форинта”, - зазначається у повідомленні Єврокомісії.

Фінансова допомога буде надана в контексті зобов’язань Угорщини імплементувати відповідну програму дій, яка буде включена до наступної Програми наближення (Програми наближення чи конвергенції – це програми ЄС, що приймаються для країн, що не входять до зони євро, і стосуються, передусім, управління державними фінансами з метою виконання цими країнами цілей Пакту стабільності та зростання – УНІАН).

Як повідомляв УНІАН, 28 жовтня представник Єврокомісії Амелія ТОРРЕС повідомила, що Комісія розглядає можливість надання допомоги Угорщині. Для надання допомоги країні, що не входить до зони євро, але є членом ЄС, Комісія, відповідно до законодавства ЄС, використовує гроші, які позичає на ринку. Загалом, на всі країни-члени ЄС, що не входять до зони євро, Єврокомісія може надати допомоги на суму в 12 млрд. євро.