Що потрібно знати Baldur's Gate 3: нову велику рольову гру за мотивами D & D / фото Larian Studios

Вже цього четверга, 3 серпня, на ПК виходить Baldur's Gate 3 – виняткова за своїм масштабом рольова гра від Larian Studios. Продовження культової серії рольових пригод має всі передумови, щоб стати однією з найкращих рольових ігор не тільки 2023 року, але й взагалі.

Гра впевнено тримається у топі чарту продажів Steam навіть через три роки після виходу в ранній доступ, і це не дивно – масштабних РПГ з таким розмахом ніхто давно не робив. Ми зібрали всю основну інформацію, яку вам потрібно знати напередодні релізу.

Що собою являє Baldur's Gate 3

Baldur's Gate 3 належить до жанру РПГ, тобто, це рольова гра. Однак це інший тип РПГ: на відміну від того ж "Відьмака" або "Кіберпанку", під час дослідження світу і боїв камера в грі висить над персонажами. 

Отже, щоб домогтися успіху в грі, потрібно грамотно розміщувати своїх персонажів, вміло використовувати оточення й правильно комбінувати їх здібності. Кожен хід треба обмірковувати. І все те ж саме робить і противник. 

Ще однією відмінною особливістю гри є система кидка кубиків. Більшість дій регулюються спрощеними правилами настільної Dungeons & Dragons. Тобто, успіх дій залежить від результату кидка кубика. Якщо вам цікаво, на YouTube повнісінько роликів з геймплеєм. 

Однак не варто переживати: ті, хто вже встиг пограти в гру, кажуть, що Baldur's Gate 3 дуже прихильна до новачків і заснована на досить простих правилах DND. Вона і близько не така заморочена і складна, як недавній Pathfinder: Wrath of the Righteous.

Чи потрібно грати в попередні частини Baldur's Gate?

Перед початком гри в третю частину нема потреби проходити перші дві частини Baldur's Gate. Розробники усвідомлюють, що пройшло багато часу між виходами ігор серії, і тому вітають нових гравців з розумінням.

Хоч Baldur's Gate 2 і Baldur's Gate 3 сюжетно між собою не пов'язані, нова частина не ігнорує події минулого.

Сюжет Baldur's Gate 3

Події гри беруть свій початок через 120 років після подій попередньої частини. В ході нападу на континент Фарун, головного героя беруть в полон "здирачі розуму" – істоти з раси Іллітидів, що володіють здатністю гіпнозу і телепатії.

Головного героя та інших полонених садять на літаючий корабель, де в них імплантують паразитів. Ці паразити поступово починають контролювати свідомість жертви, перетворюючи її в одного зі "здирачів". Однак, під час процесу перетворення, корабель атакують Гітьянки – ворожа раса. В ході бійки герою та іншим, хто вижив, вдається втекти. Щоправда, від паразитів вони позбутися так і не змогли.

Класи персонажів у Baldur's Gate 3

На релізі гравцям буде доступно 12 класів:

  • друїд;
  • варвар;
  • боєць;
  • рейнджер;
  • шахрай;
  • чарівник;
  • заклинатель;
  • чародій;
  • бард;
  • чернець;
  • паладин;
  • клірик.

При цьому у кожного з класів є принаймні три підкласи, ба більше, у гравців буде можливість комбінувати їх в свого роду мультикласи.

фото Larian Studios

Чи є в грі романи і нагота?

Так, незалежно від статі і раси вашого персонажа, ви можете встановити романтичні стосунки з абсолютно будь-яким зі своїх супутників, а також з деякими сюжетними персонажами. Причому розробники заявили, що через відносини можна впливати на супутників: схиляти добрих на злий бік і навпаки.

Також в грі присутні різні романтичні сцени. Деякі з них можуть бути прихованими, тоді як інші можуть представляти повну наготу, включаючи показ статевих органів.

На які сучасні ігри схожа Baldur's Gate 3?

По частині діалогів, взаємодії зі світом і деяких інших моментів, гра дуже сильно нагадує Dragon Age: Origins. 

Dragon Age: Origins

Якщо порівнювати ігровий процес, то першою на думку спадає попередній хіт від цих же розробників – Divinity: Original Sin 2.

Чи можна грати з другом?

Так, гравець зможе проходити Baldur's Gate 3 як поодинці, так і в кооперативі. Причому кооп можливий як в онлайні, так і локально – за однією консоллю або ПК.

Але щоб повністю насолодитися сюжетом, краще перший раз пройти гру поодинці, маючи повний контроль над тим, що відбувається.

Чи буде в грі українська мова?

Так, гра буде повністю переведена на українську мову, причому відразу ж на старті, але локалізація обмежиться текстовими субтитрами. 

Baldur's Gate 3 виходить вже скоро: що потрібно знати про одну з головних ігор 2023 року

Baldur's Gate 3 буде по-справжньому величезною – сценарій гри містить близько 2 млн слів і понад 170 годин кінематографічних сцен. Це автоматично робить її найбільшою грою в світі, яка коли-небудь отримувала український дубляж.

Baldur's Gate 3 – дата виходу та ціна

Baldur's Gate 3 виходять на ПК та Mac 3 серпня. В Steam її можна купити за 899 грн. 

На консолях PS5 реліз відбудеться місяцем пізніше, 6 вересня. Однак там за неї доведеться викласти 2299 грн.

Вас також можуть зацікавити новини: