The Sinking City - пригодницька гра, натхненна творами Лавкрафта  / фото frogwares.com

Вчора, 25 серпня, українській студії Frogwares, яка відома серією детективних ігор про Шерлока Холмса і пригодницьким екшеном The Sinking City виповнилося 20 років. Однак свій ювілей студія зустріла відкритим листом, в якому розповіла про серйозний конфлікт з видавцем.

У листі розробники пояснили чому на більшості популярних платформ, включаючи Steam та PlayStation Store їх остання гра, The Sinking City, була знята з продажів.

"Ми були змушені розірвати договір з нашим видавцем через кілька порушень нашої угоди", - заявили в студії Frogwares.

Автори пояснили, що з моменту виходу гри, 27 червня 2019 року, вони ведуть юридичну боротьбу зі своїм видавцем, французькою компанією Nacon.

"У 2017 році, через 2 роки після початку виробництва The Sinking City, ми підписали ліцензійну угоду з Nacon. В обмін на фінансовий внесок у розробку ми дали їм право продавати і комерціалізувати гру на 4 платформах – Xbox One, PS4, Steam, Epic Games Store. За договором інтелектуальна власність як і раніше повинна була належати Frogwares, яка завжди була єдиним виробником і власником своїх ігор, включаючи The Sinking City", – зазначили в студії.

За договором з видавцем розробники повинні були отримувати виплати після кожного майлстоуна – завершеного етапу виробництва. Також студії належав відсоток з продажів гри після її релізу.

The Sinking City пропала зі Steam та PS Store / фото frogwares.com

Однак після підписання договору видавець став регулярно затримувати виплати на 40 днів, в той час, як майлстоуни здавалися і затверджувалися вчасно. Студії доводилося неодноразово відправляти видавцеві офіційні повідомлення, щоб отримати належні за договором гроші.

Але незабаром французький видавець став ще більше тиснути на українських розробників.

"Як тільки Nacon викупив конкуруючу студію, яка працює над іншою грою за Лавкрафтом, вони вимагали, щоб ми надали їм наш вихідний код для The Sinking City. Але Nacon не володіє нашим IP. Вони продають гру, а не розробляють її. Після того як ми відмовилися підкорятися, ми перестали отримувати фінансові внески більш ніж на 4 місяці", – поділилися в Frogwares.

Ближче до релізу видавець відмовлявся ділитися не тільки грошима, а й інформацією. Від авторів приховували прогнози продажів, через що студія не могла правильно спланувати свою подальшу діяльність. Розробникам вдалося ненадовго убезпечити себе завдяки угоді з Epic Games, за якою The Sinking City стала тимчасовим ексклюзивом магазину EGS.

The Sinking City поки що можна придбати безпосередньо на сайті студії / фото frogwares.com

Але як тільки гра вийшла на всіх платформах, видавець надіслав розробникам лист, в якому стверджував що не стане виплачувати студії прибуток від продажів, оскільки вони порушили умови договору. Після цього Frogwares подали на видавця до суду.

"Ми подали позов проти Nacon в серпні 2019 року і, до речі, тільки тоді почали отримувати звіти про доходи, нехай і неповні, та й недокументовані. Тому у нас не було можливості побачити, чи правильно розрахован виторг і навіть скільки одиниць ми продали. У якийсь момент ми отримали заяву, в якій стверджувалося, що один з виробників консолей не виплачував роялті більше 5 місяців, в той час як насправді той же виробник консолей виплачував нам роялті за інші ігри без будь-яких затримок в той же період часу", – підкреслили розробники.

Студія помітила й інші явні порушення з боку видавця:

  • Повідомлення про авторські права на коробках з дисками гри і на сторінках цифрових магазинів були юридично некоректними. Через що складалося враження, що Frogwares не володіє правами на The Sinking City.
  • Логотип Frogwares був вилучений з деяких обкладинок ігор для PS4 та Xbox One та інших маркетингових матеріалів. Назва студії вказувалося лише на зворотному боці з технічними партнерами.
  • Nacon без повідомлення Frogwares викупив десятки доменних імен для брендів Sherlock Holmes та The Sinking City.
  • Видавець без відома розробників створив і випустив настільну рольову гру The Sinking City. У той час як всі права на франшизу належать Frogwares.
Доменні імена, які викупив видавець / фото frogwares.com

Поки розробники вели боротьбу з видавцем грянула пандемія коронавірусу. І Nacon відмовилася розірвати договір, пославшись на поправки у французькому законодавстві, які були прийняті для захисту бізнесу в період COVID-19.

Однак розробники знайшли причини для розірвання договору без додаткових формальностей:

  • По-перше, студія повністю перестала отримувати роялті від продажів The Sinking City. Наразі видавець винен Frogwares мільйон євро.
  • По-друге, вони знайшли пункт у своєму контракті, який передбачає розірвання угоди.

"Пояснення закону про надзвичайні обставини фактично приводить в дію статтю "Форс-мажор" в нашому власному контракті, що дає нам право розірвати угоду в разі, якщо сторони не змогли мінімізувати наслідки Форс-мажору для цієї угоди протягом 60 днів", – розповіли розробники.

Минулого місяця, 17 липня 2020 року, видавець спробував виступити проти розірвання угоди в суді, але суддя відхилив цю вимогу, і тепер контракт розірвано офіційно.

Щоб повернути собі контроль над своїм же продуктом Frogwares змушена була вилучити The Sinking City з продажу. В цей момент гру можна придбати тільки на декількох цифрових майданчиках – в Origin, Gamesplanet та на Nintendo Switch. Крім того, The Sinking City можна придбати безпосередньо на сайті студії.

На цей час видавець Nacon ніяк не відреагував на відкритий лист розробників. Однак на офіційних сторінках компанії в соцмережах гравці стали активно висловлюватися на підтримку Frogwares.

На сторінці Nacon в Twitter гравці висловлюються на підтримку Frogwares / скріншот

Зокрема, в Twitter, користувачі закликають видавця залишити Frogwares у спокої, а також радять не купувати ігри Nacon.