Бустерна доза вакцинації / фото УНІАН, Микола тис

У 2022 році повнолітні вакциновані українці зможуть отримати додаткову дозу вакцини. Бустерна доза підсилює імунітет і може дати додатковий захист від поширеного штаму "Омікрон". УНІАН розібрався, кому і навіщо потрібна бустерна доза, як її отримати і як працюватимуть документи після третього щеплення.

Відео дня

Бустерна доза, додаткова вакцина і ревакцинація: в чому різниця

Слід розрізняти бустерну і додаткову вакцинацію, а також ревакцинацію.

Додаткова доза вакцини рекомендується людям з ослабленим імунітетом, яким недостатньо двох доз для повного захисту організму. До них відносяться люди з ВІЛ/СНІД, онкохворі, пацієнти з імунодефіцитом або на імунній терапії.

Бустерна доза вакцини буде корисна всім, хто вакцинувався двома дозами. Ефективність будь-якої вакцини знижується з часом, а бустерне щеплення підсилює цей ефект і збільшує кількість антитіл. Це додатковий захист імунітету.

Ревакцинацію від коронавірусу проводять через тривалий час після першої вакцини, коли імунітет до коронавірусу сильно слабшає. У разі ревакцинації пацієнту вводять дві вакцини з перервою у 21 день, а не одну.

Кому і коли варто колоти бустерну дозу

Бустерну дозу за бажанням можуть ставити всі повнолітні щеплені двома дозами українці. Також отримати таке щеплення можуть ті, хто перехворів на коронавірус, або щеплені незареєстрованим в Україні препаратом.

Рекомендований період для введення бустерної дози - 6-9 місяців з моменту вакцинації. Люди, яким ставили додаткову дозу, можуть отримати бустерну трохи раніше - через 3-6 місяців. Якщо людина перехворіла на коронавірус, то ставити бустерну дозу варто не раніше, ніж через місяць після одужання.

Як отримати бустерну вакцинацію

Бустерну вакцину можна отримати так само, як і основну - в міській лікарні через сімейного лікаря або в пунктах вакцинації. Записатися на щеплення можна через сервіс helsi.me, а можна вакцинуватися і без запису в порядку живої черги.

Знайти найближчий пункт вакцинації можна за посиланням.

Бустерна доза вакцини: протипоказання

Головним протипоказанням до бустерної дози є алергія або важка реакція на основну вакцину. Таким пацієнтам перед отриманням бустерної вакцини потрібно проконсультуватися з лікарем. 

Тимчасові протипоказання до бустерної дози такі:

  • гострі інфекційні захворювання, що супроводжуються температурою 38° і вище;
  • коронавірус;
  • хіміотерапія при онкології;
  • імунодефіцит та аутоімунні захворювання;
  • у деяких випадках - вагітність (потрібна консультація лікаря).
Бустерна доза вакцини від коронавірусу / фото REUTERS

Яким препаратом можна ставити бустерну дозу

Вакцинуватися бустерною дозою можна будь-яким препаратом, незалежно від того, якою була основна вакцина. Міністерство охорони здоров'я рекомендує вибирати для бустерної вакцини препарати Moderna або Comirnaty від Pfizer. За результатами досліджень, вони дають найкращий захист. 

Чи захистить бустерна вакцина від штаму Омікрон - складне питання. Можливо, скоро буде розроблена вакцина, яка ефективна саме проти цього штаму.

Covid-сертифікат після бустерної дози

Приблизно в кінці січня в додатку Дія з'явиться можливість згенерувати новий сертифікат після отримання бустерної дози. Він буде зеленим, як і основний, і матиме такі ж характеристики. Такий документ діє 270 днів (9 місяців). Паперовий сертифікат можна буде отримати у сімейного лікаря.

У сертифікаті буде вказана дата введення бустерної дози і назва препарату. Люди, які отримали бустерне щеплення препаратом Pfizer, отримають сертифікат про щеплення цим препаратом. У такому випадку вони зможуть в'їжджати в країни, що вимагають від туристів щеплення від Pfizer (навіть якщо основне щеплення було від іншого виробника).

Вас також можуть зацікавити новини: