Супрун розповіла, як уникнути раку яєчок / фото lifenail.ru

Куряче яйце набрало понад 47 мільйонів лайків, що становить рекордну кількість вподобань в Instagram, втім "є яйця, які заслуговують на більшу увагу".

Про це на своїй сторінці в Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

"Рак яєчок трапляється відносно рідко та складає близько 1% випадків раку серед чоловіків у всьому світі. Натомість захворюваність глобально зростає, хоча рівень смертності від цього виду раку є досить невисоким", - зазначила вона.

Відео дня

Читайте такожЧебрець поліпшує дітородну функцію чоловіків

Фактори які підвищують ризики захворювання:

- неопущення яєчка (крипторхізм). У період внутрішньоутробного розвитку яєчка формуються в черевній порожнині, і згодом опускаються в мошонку. Але у деяких випадках цього не відбувається. Така передумова підвищує ризики раку яєчок;

- якщо є сімейна історія цього діагнозу. До прикладу, якщо рак яєчка було діагностовано у батька, це приблизно в 4 рази збільшує шанси його появи. У 8 разів ризик підвищується, якщо хворобу було виявлено у брата;

- попередній діагноз раку яєчка. Близько 3-4% чоловіків, які вилікувалися від раку в одному яєчку, мають підвищені ризики виникнення раку повторно в іншому;

- вік. Рак яєчка найчастіше розвивається у віці від 15 до 49 років. Хоча ймовірність його розвитку існує в будь-якому віці.

"Типовими симптомами є безболісний набряк або ущільнення в одному з яєчок, або будь-яка зміна форми або текстури. Також може виникати затерпання, дискомфорт, різниця в розмірі між яєчками та больові відчуття", - додала Супрун.

Інші симптоми — набряк та збільшення грудей у зв’язку з гормональними змінами, біль в попереку, задишка, біль в грудній клітині, постійний кашель. Вони більш характерні для пізньої стадії хвороби, коли рак поширюється та вражає інші органи та лімфатичні вузли.