Учора ЗМІ сповістили про восьмий випадок смерті в Україні від кору. За даними ВОЗ, Україна опинилася у 2018 році в першому рядку рейтингу країн Європи за кількістю людей, які захворіли на кір. Стосовно летальних випадків від кору, то загалом в Європі в 2018 році померли 72 людей, 16 з них – в Україні.

За підсумками того ж 2018 року в Україні налічувалося 53 218 хворих на кір людей!

Як стверджують спеціалісти, у році нинішньому торішній показник буде перевищений в рази. Для прикладу можна навести статистику по одному регіону: загалом з початку року в Рівненській області зареєстровано 1636 хворих (141,1 випадка на 100 тисяч населення), з них – 1096 (70%) – дітей. Коли порівняти недавню статистику, то можна зробити висновок, що динаміка захворювання прогресує. Так, за січень 2019 року зареєстровано 1337 випадків (115,3 випадка на 100 тисяч населення), і це на 45% більше, ніж було зареєстровано у грудні 2018 року. Для порівняння: за весь минулий рік у регіоні було зафіксовано 3002 випадки захворювання на кір (найвищий показник за останні 37 років).

Відео дня

Поки на всіх рівнях офіційно говориться лише про одне – проблемі може зарадити тільки вакцинація

Крім того, на Рівненщині цього року вже зареєстровано два летальних випадки від кору.

Поки на всіх рівнях офіційно говориться лише про одне – проблемі може зарадити тільки вакцинація.

Та, як на мене, то це щось нагадує 1986 рік, коли стався вибух на Чорнобильській АЕС. Про загрозу ситуації навесні та влітку тоді говорити прийнято не було. А хто насмілювався – вважався панікером та мало не агентом імперіалістичних держав. Відносно недавній приклад – пандемія каліфорнійського грипу в Україні. Тривогу на державному рівні підняли лише тоді, коли почали вмирати люди.

Та ось що виходить: як стверджують спеціалісти, епідемію кору відповідно до чинного законодавства може ініціювати Головний Державний санітарний лікар України. А ця інституція у 2016 році була… ліквідована. Тож, за існуючих умов усі процесуальні питання має врегулювати Кабмін.

А ще регіон (та і всю країну) підстерігає інша небезпека: таке масове явище, як фальсифікація довідок про проведення вакцинації

А коли йдеться про вакцинацію, то передусім маються на увазі діти, яким потрібно зробити щеплення у рік та у шість років. Рідко доводиться чути, що вакцинації потребують і дорослі – а дарма. Хоча серед дорослих чимало пройшли процедуру щеплення ще в дитинстві, за даними фахівців Державної установи «Рівненський лабораторний центр МОЗ України», нині в регіоні серед захворілих на кір переважають люди 20-35 років. Вони масово були вакциновані в 90-х роках минулого століття. Однак, як неофіційно підказують спеціалісти, в той період частими були в Україні кількагодинні віялові вимикання електроенергії. Тож і вакцина, що зберігалася в холодильниках медичних закладів, втрачала якість…

А ще регіон (та і всю країну) підстерігає інша небезпека: таке масове явище, як фальсифікація довідок про проведення вакцинації. Його нещодавно виявили спеціалісти Державної установи «Рівненський обласний лабораторний центр». Вони з’ясували, що серед захворілих на кір майже 60% - діти, які були не щеплені або не мали чергового щеплення проти кору. А це означає, що 40% дітей, чиї батьки називали їх щепленими, захворіли. При цьому, науковими дослідженнями доведено, що максимальний відсоток відсутності так званої імунної відповіді у щеплених не може перевищувати цифру 5…

Фальсифікації такого типу, як стверджують фахівці, можуть стати підставою для порушення кримінальних справ проти батьків і медиків, але довести їх до логічного завершення вкрай складно і навряд чи хтось буде цим займатися.

Нині в Україні вживаються заходи адміністративного впливу на ситуацію. Скажімо, в тому ж Рівному планують невакцинованих проти кору дітей не пускати до шкільних приміщень і перевести їх на дистанційний метод навчання. Чи не виникне ще більших фальсифікацій з вакцинацією в такій ситуації – питання риторичне…

Складно стверджувати, чи зупинить поглиблення проблеми оголошення епідемічного стану в сучасних умовах, але спеціалісти радять пригадати історію вітчизняної медицини, коли усім миром бралися за подолання, скажімо, туберкульозу. Ефект був.

Петро Хромих