Лазня протипоказана при гострих формах будь-яких захворювань / фото pixabay.com

У лазні на людину впливають пар, вода і висока температура. Вони цілюще впливають на весь організм: стимулюють кровообіг, активізують обмінні процеси, поліпшують стан внутрішніх органів і опорно-рухового апарату, нервової, серцево-судинної і дихальної систем.

Крім того, через те, що відкриваються на розігрітій шкірі пори, виділяється від 0,5 до 1,5 л поту, з яким з організму виводяться молочна кислота, сечовина, солі та інші продукти обміну речовин, пише "Мой ребенок".

Читайте такожКращий спосіб очищення організму

Відео дня

Не тільки при про застуді. В результаті звільнені від шлаків органи найкраще виконують свої функції. Лазневі процедури покращують роботу нирок і процес травлення, підвищують апетит і знижують кислотність шлункового соку. Повним людям лазня теж приносить багато користі: той, хто бажає позбавитися від зайвих кілограмів, ходить до неї, щоб спалити жир. Лазня сприяє збільшенню кількості молока у годуючих матерів! Лазневі процедури прискорюють обмін речовин, покращують газообмін в легенях, сприяють розширенню бронхів, через що рекомендується людям із захворюваннями дихальної системи. Крім того, гарячий пар, впливаючи на слизову оболонку носа і шкіру, допомагає вилікувати нежить і зменшити набряки, викликані респіраторною інфекцією.

Але більшість відвідувачів лазень приходять туди не тільки за фізичним розвантаженням, але і за емоційним і психічним. Лазня здатна поліпшити стан при неврозах і неврозоподібних розладах, головних болях, неспокої і безсонні. А викликане жаром підвищення рівня адреналіну йде організму тільки на користь. Лазневі процедури доброчинно впливають на опорно-руховий апарат. Особливо рекомендовані людям, страждаючим ревматизмом, запальними захворюваннями зв'язок і сухожиль, поліартритом, подагрою, остеоартрозом колінного або стегнового суглоба. Після лазні шкіра очищається від пилу і поту, ороговілих клітин епітелію, насичуючись киснем.

Увага! Лазня протипоказана при гострих формах будь-яких захворювань! При підвищеній температурі, відкритих ранах, гнійних захворюваннях шкіри.

Ілюстрація / REUTERS

Що лікує лазня

Ревматизм. При ревматизмі корисна і російська лазня, фінська сауна, тому що основна лікувальна дія досягається шляхом глибокого прогрівання. При загостренні захворювання не варто паритися, але у випадку легкого нездужання тепло допоможе розслабити м'язи і прогріти суглоби.

Радикуліт. У цьому випадку потрібно не тільки прогрівати тіло, але і розтирати поперек. При радикуліті в лазні ефективні масажі: руками і віником, прикладання до хворої зони ялинових гілок.

Органи дихання. Простудні захворювання, які проявляються запаленням верхніх і нижніх дихальних шляхів, відмінно піддаються впливу банних процедур на початковій стадії розвитку. Пар або сухе тепло рятує від закладеності носа, покращує відходження мокротиння. Якщо на камені вилити настій лікарських трав, пар насититься їх цілющими ефірними оліями. У такому разі лазня впливає як інгалятор.

Серцево-судинна система. Унікальність банних процедур в тому, що вони допомагають при гіпертонії, так і при гіпотонії. Потрібно лише дотримуватися певних правил. Наприклад, контрастний вплив жару і холоду краще замінити помірними засобами. Але в цілому різні лазневі техніки покращують кровообіг, підвищують тонус організму і серця, знімають нервову напругу.

Нирки. Лазня незамінна при лікуванні нирок. Вона розвантажує їх, виводячи токсини через пори, нормалізує водний баланс.

Шлунково-кишковий тракт. Лазневі процедури прискорюють обмін речовин, що негайно позначається на стані і роботі шлунково-кишкового тракту. Дотримуючись будь-якій програмі зниження ваги, не потрібно забувати про лазні. Вона допоможе позбутися від зайвого: рідини, жиру, токсинів.

Імунітет. Не забувайте, що контраст жару і холоду посилює опірність організму вірусам і бактеріям. Так що любителі підтвердять, баня — найкращий спосіб профілактики грипу та інших простудних захворювань.