Ілюстрація REUTERS

Попри очевидні переваги "чорної п’ятниці", не варто забувати, що це все-таки хід маркетологів, мета якого — аби ви купили якомога більше. Колишня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook дала декілька порад, які допоможуть провести цей день максимально ефективно та без шкоди для здоров’я, гаманця і сімейного спокою.

Чому із "чорною п’ятницею" не все так безхмарно

▪️ Шопінг у "чорну п’ятницю", як і під час інших великих розпродажів чи акцій, перетворюється буквально на полювання, а відтак — суцільний стрес.

▪️ Натомість хтось може переживати стрес через неможливість взяти участь у цьому святі знижок — через фінансовий стан, інші актуальні пріоритети абощо. 

Відео дня

▪️ Крім психологічних, існують і фізичні загрози від перебування у великому скупченні людей — тобто в торговельному центрі під час знижок. Коли всі поспішають і штовхаються, можна впасти та травмуватися.

▪️ У натовпі, в задусі та “на нервах” може підвищитися тиск — так виникає ризик інфаркту та інсульту. Будь обережні та намагайтеся уникати великих та гучних скупчень людей.

▪️ Найбільші відчайдухи займають черги в магазини вночі або рано-вранці, аби першими потрапити всередину. Це призводить до недосипання.

Читайте також"Гра в рулетку": лікар Комаровський попередив про небезпеку купленого на розлив продукту

▪️ Крім того, велике скупчення людей означає і велике скупчення бактерій та вірусів. По-перше, всі дихають одне на одного, і є великий ризик підхопити якийсь вірус. По-друге, всі копирсаються в коробках та кошиках із речами — торкаючись їх руками. Хто знає, чи всі ці люди мили руки сьогодні. Те саме стосується і примірок речей.

▪️ Поручні ескалаторів також можуть бути осередком бактерій, серед яких, із високою ймовірністю, є патогенні. Тож перш ніж терти очі, ніс чи обіймати дітей після того, як потрималися за поручні, краще їх помити.

▪️ Зрештою, там де є великі скупчення людей з грошима, значно зростає ризик крадіжок. Тому стежте за гаманцями, телефонами, ключами від авто та іншими цінними речами.

▪️ Коли в п’ятницю всі прямують до торговельних центрів, на дорогах неминуче виникають затори, що також підвищує ризик аварійності. Можливо, є сенс поїхати за покупками на метро чи іншому громадському транспорті або ж взагалі надати перевагу онлайн-шопінгу.

Як встояти від необдуманих покупок і не перетворити шопінг на суцільний стрес

▪️ Заздалегідь обдумайте список потенційних покупок. Якщо маєте можливість — заздалегідь перегляньте наявні пропозиції та анонси магазинів щодо знижок, аби власне в день акції не гаяти час на блукання торговельними центрами або стояння в заторах на шляху до різних магазинів.

▪️ Якщо плануєте купувати одяг, особливо, якщо багато — перегляньте свій гардероб, заберіть із нього речі, які не будете носити далі. Але не варто їх ховати на смітнику. Речам у хорошому стані будуть раді в благодійних організаціях або зрештою їх можна продати.

▪️ Купуйте речі, вироблені в Україні. Так ви підтримуєте платників податків, сприяєте нашому економічному розвитку і менше згубно впливаєте на довкілля, адже витрати та забруднення від логістики менші.

▪️ Ви можете купувати не речі, а досвід. Саме новий досвід: подорожі, навчальні курси, книжки, в тому числі електронні, квитки на концерти — вони роблять наc щасливими на тривалий час. На відміну від суто матеріальних речей. 

▪️ Будьте чемними та не створюйте проблем іншим. Нехай шопінг буде приємним для всіх.

▪️ Бізнес має знайти баланс між прагненням заробити якомога більше грошей і безпекою своїх співробітників і клієнтів. Адміністрація торговельних центрів та супермаркетів також має подбати про безпеку своїх відвідувачів — гарантувати доступ до аварійних виходів, мінімізувати ризики утворення черг та великих скупчень людей там, де це можливо.