Результати опитування показали, що українці виконують рекомендації МОЗ щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу / ua.depositphotos.com

Згідно з дослідженням, проведеним дослідницькою компанією Gradusза допомогою однойменного мобільного додатку для оперативних соціологічних опитувань, майже 80% з 500 опитаних українців вживають активних заходів з профілактики ГРВІ, 75% вважають включення до раціону корисних продуктів необхідним для зміцнення імунітету.

Результати опитування показали, що українці виконують рекомендації МОЗ щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу: миють руки (93,7%), обмежили відвідування людних місць (82,8%), дезінфікують руки (63,8%), не торкаються обличчя руками без попередньої обробки (60,5%). Цікаво, що 56,6% дуже відповідально підходять до свого харчування у зв'язку з підвищенням ризику підхопити вірус: насичення раціону вітамінами й корисними продуктами є для них таким же заходом профілактики ГРВІ, як чистота рук та мінімізація контактів поза домом. А ось маски носять не дуже активно (22,5%), мабуть, через їхній дефіцит в умовах карантину.

Відео дня

Важливість підтримання імунітету у стані підвищеної готовності оцінили на 8.4 балів з 10. На думку респондентів, найкраще підвищують імунітет здоровий сон (78,5%), корисні продукти харчування (74,8%), правильний режим харчування (68,6%), активний спосіб життя (59,5%), заняття спортом (54,1%). Зараз вдалий момент, щоб приділити цим питанням належну увагу: не проводити вимушене «домашнє ув'язнення» за комп'ютером і на дивані, а ввести у звичку здоровий сон, регулярні заняття спортом і раціональне харчування.

false

Найбільш важливими «стимуляторами» імунітету вважають вітаміни А, В, С (91,4%), антиоксиданти (38,9%), жирні кислоти Омега-3 (63,5%). Тому продуктів, що містять ці корисні речовини, повинно бути достатньо у раціоні. Жири Омега-3, зокрема, сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань – ця патологія у групі ризику зараження коронавірусом COVID-19. Найбільше таких жирних кислот у чистому вигляді міститься в риб'ячому жирі. Крім того, прекрасне натуральне джерело Омега-3 - червона ікра, про що знали 38,2% опитаних.

У топі – продукти з потужними протизапальними, антибактеріальними й антивірусними властивостями: лимон (81,0%), імбир (75,8%), часник (72,9%), цибуля (68,8%), мед (67,1%), кислі ягоди (64%), яблука (42,7%), а також джерела білка, який на думку лікарів дуже любить імунна система: риба (27,2%), морепродукти (24,2%), червона ікра (18,0%). Ікра, звичайно, трохи дорожча від яблук або цибулі, але її насправді потрібно зовсім небагато: дієтологи рекомендують помірне, але регулярне споживання – двох бутербродів на день буде достатньо, щоб покрити добову потребу організму в Омега-3.

false

Склад ікри ідеально збалансований: зміст легкозасвоюваного білка, необхідного для м'язової маси й кісткової тканини, досягає 30%. Цілий спектр вітамінів і мікроелементів: йод, залізо, фосфор – саме те, що потрібно у період карантину. Лецитин необхідний клітинам печінки, легенів і головного мозку, а також «лагодить» збої у роботі нервової системи, що дуже актуально в умовах підвищеного стресу.

До речі, опитування показало досить низький рівень обізнаності про користь червоної ікри. Ось який відсоток знає про те, що:

  • червона ікра підвищує гемоглобін – 36%
  • містить вітамін D, який сприяє засвоєнню кальцію, – 29,7%
  • містить фолієву кислоту, прийом якої важливий для вагітних і та жінок, які планують вагітність – 28,0%
  • стимулює імунітет – 23,8%
  • перешкоджає розвитку захворювань щитовидної залози – 17,4%
  • знижує артеріальний тиск і зменшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань – 10,3%

56% учасників опитування зізналися, що їм не вистачало знань про корисні властивості ікри й тепер планують ввести цей продукт у свій щоденний раціон. При цьому ступінь любові до цього делікатесу висока – смакові якості оцінили на 7,5 балів з 10.