Це неприємне відчуття за статистикою переживають 20-40% дорослого населення. Дуже часто регулярна печія є симптомом серйозного захворювання – гастроезофагальнорефлюксної хвороби (ГЕРХ). Вона викликається зворотним закиданням (рефлюксом) соляної кислоти шлунку в стравохід. Найбільш часті симптоми ГЕРХ – печія, відрижка, гіркота в роті, болі за грудиною, відчуття роздратування в горлі, сухий кашель. Дуже часто це захворювання ховається під маскою інших хвороб – бронхіальної астми, стенокардії. Пульмонолог або кардіолог безуспішно намагаються вилікувати пацієнта, а справжня причина – в шлунку.
Чим небезпечна печія?
Як лікувати печію?Найбільш часто вживані засоби – сода, антациди – не впливають на механізми хвороби, приводячи лише до короткочасного полегшення, не запобігають повторним нападам і ускладненням.
Рекомендації по режиму і дієті пацієнтам з ГЕРХ:
- спати з підведеним головним кінцем ліжка не менш, як на 15 см;
- після прийому їжі уникати нахилів, не лягати, не піднімати тягарі, не виконувати важку фізичну роботу;
- не носити тугих поясів і тісного одягу;
- не їсти менш як за 2 години до сну;
- уникати продуктів, що провокують печію: жирна їжа, алкоголь, кава, шоколад, гострі страви, кислі соки;
- боротися з надмірною вагою;
- уникати переїдання, харчування невеликими порціями;
-кинути палити.
Олег Гулько, кандидат медичних наук