Чому болять вуха / фото ua.depositphotos.com

Біль у вусі може бути причиною захворювання зовнішнього і середнього вуха або патологічних процесів за межами вуха. Такий біль може бути приглушеним, "стріляючим" або різким. Також він може виникати в результаті травми. У будь-якому випадку при хворобливому відчутті у вухах потрібно якомога швидше звернутися до отоларинголога.

Біль у вусі при отиті

Читайте такожКоли закінчиться карантин в Україні: лікар дав прогнозЗапальні процеси в вусі - отит - це найбільш поширена причина болю в цьому органі. Отит зустрічається в будь-якому віці, але діти хворіють на нього частіше. Залежно від місця локалізації він ділиться на три види. Його типовими симптомами є біль у вухах, виділення з вух і висока температура тіла.

Зовнішній отит не зачіпає барабанну перетинку і часто виникає при необережному чищенні вух. Його можна виявити по набряклості вушної раковини і посиленню болю при відкриванні рота. При середньому отиті запалюються середнє вухо і барабанна перетинка. Часто він є ускладненням ангіни, гаймориту та ГРВІ. Симптоми середнього отиту: різкий свердлячий біль, дзвін у вухах, посилення болю вночі і поширення болю в область скронь, очей або щелеп.

Відео дня

Якщо недугу не лікувати, хвороба переростає в лабіринтит або внутрішній отит. Його симптомами крім вушного болю є сильне запаморочення і нудота. Лікування отиту може призначити тільки лікар-отоларинголог. Найчастіше застосовуються вушні краплі і антибактеріальні засоби.

Перихондрит

Ще одна поширена причина болю в вусі - інфекція тканини вушного хряща. Вона може виникнути з багатьох причин: через травму, обмороження, невдалий пірсинг або як ускладнення від грипу. Симптомами перихондриту є набряк вушної раковини і вуха, гнійні виділення, збільшення вуха в розмірі, поява свищів.

Чому болить вухо у дорослих / фото ua.depositphotos.com

Євстахіїт

Так називається запалення слизової оболонки євстахієвих труб. Часто хвороба є наслідком запущених інфекційних захворювань носоглотки. Типові симптоми євстахіїту - це гострий біль в одному або обох вухах, відчуття закладеності вуха, ефект чутності власного голосу з боку, погіршення слуху. Відсутність лікування може призвести до втрати слуху. 

Сірчана пробка

Причинами скупчення у вусі великої кількості сірки можуть бути дерматологічні захворювання або підвищена секреція залоз. Всупереч поширеній помилці чистка вух ватяними паличками тільки утрамбовує сірку глибше і шкодить вуху. Самостійно позбавлятися від пробки в вусі категорично заборонено - можна пошкодити барабанну перетинку. Її симптоми: погіршення слуху, закладеність вуха, головний біль, шум і дзвін у вухах.

Інші причини вушного болю

  • Вухо може хворіти при запущеному карієсі та інших захворюваннях зубів.
  • Остеохондроз шийного відділу хребта може спровокувати вушний біль.
  • Запалення лімфатичних вузлів біля вуха.
  • При синуситі, ангіні, фарингіті запалюються носові пазухи або мигдалини. Такий біль може віддавати в вуха.
  • Розрив барабанної перетинки супроводжується різким болем, кровотечею з вуха і втратою слуху. Він може статися через гучний звук, черепно-мозкову травму або інфекцію.
  • Невралгії потиличного або трійчастого нерва можуть викликати біль в одному вусі.

Незалежно від причин виникнення болю у вусі ця недуга вимагає термінового звернення до лікаря. 

Вам також може бути цікаво: