У світі швидко поширюється новий штам COVID-19 - Омікрон. Він офіційно вже є в Україні, але сильнішого спалаху варто очікувати після свят. Судячи з того, що ми зараз спостерігаємо у Європі, нова хвиля буде і вона може тривати ще кілька місяців. Після неї, будемо сподіватися, інших великих хвиль коронавірусу не буде.

А поки що варто звернути увагу на кілька факторів.

Перше – як зрозуміти, переважає в Україні Омікрон чи ще Дельта? Це питання тестування. Наразі в середньостатистичній лабораторії немає можливості дізнатися, який саме штам у людини. Оцінка проводиться в динаміці – беруться зразки кількох людей, у яких виявили коронавірус, і дивимося, скільки вражені Дельтою, а скільки – Омікроном. За якийсь час – повторюємо. І бачимо, наприклад, що, якщо раніше співвідношення було 89 зі 100 хворих – заражені Дельтою, інші – Омікроном, а тепер вже – 50 на 50… І так далі.

Відео дня

Наразі в Україні немає сильного спалаху, хоча тенденція до збільшення випадків йде

Як правило, спочатку циркулює один штам, потім до нього приєднується ще один, далі другий витісняє перший і починає домінувати. Ми дивимось на динаміку, спостерігаємо динамічно і так розуміємо, що Омікрон в Україні теж домінує.

Наразі в Україні немає сильного спалаху, хоча тенденція до збільшення випадків йде. Можливо, якщо зараз кількість нових випадків захворювання збільшиться у 2-3 рази, а госпіталізація залишиться на тому самому рівні, то ми зможемо сказати, що Омікрон домінує над штамом Дельта.

Омікрон в Україні вже є, умовно, через 3-4 тижні він набере оберти і почне витісняти Дельту

З того, що зараз відбувається поза межами України, можна спостерігати, що хвороба при Омікроні протікає трішки слабше, ніж при Дельті. Наприклад, в Польщі зараз катастрофічна ситуація, вона вийшла на одне з перших місць в Європі за летальними випадками, при тому, що вакцинація в країні є достатньо високою. Чи це пов'язано з Омікроном? Напевно, ні. Думаю, це поки що штам Дельта. 

Зважаючи, що Омікрон в Україні вже є, умовно, через 3-4 тижні він набере оберти і почне витісняти Дельту. Так відбувається зараз в інших країнах.

Друге – в чому основна загроза Омікрона? Він відрізняється від Дельти хоча б тим, що в рази швидше поширюється. Якщо при штамі Дельта, наприклад, зі ста людей могли захворіти п’ятдесят, то при Омікроні захворіє, умовно, вісімдесят.

Наразі лікарні в Україні заповнені або на третину, або наполовину

Річ у тім, що це масове зараження, яке може відбуватись через штам Омікрон, загрожує, у першу чергу, людям з груп ризику, навіть серед вакцинованих. Якщо велика кількість таких людей хворітиме, це може стати додатковим викликом для медичної системи - знову ж таки лікарні будуть наповнюватися, збільшуватиметься кількість госпіталізованих пацієнтів. Наприклад, у Великобританії порахували, що у них збільшення кількості госпіталізацій з 2 тисяч до 6 тисяч на добу може бути викликом для медичної системи…

Наразі лікарні в Україні заповнені або на третину, або наполовину. Кількість пацієнтів у стаціонарах, мінімум, наполовину зменшилася, якщо порівнювати з минулою хвилею.

Третє – як протидіяти новому штаму?

Частина європейських країн, аби зменшити ризик важкого перебігу Омікрону, вибрала шлях вакцинації третьою "бустерною" дозою пацієнтів, які вже вакциновані двічі. Ізраїль вже запускає кампанію вакцинації старших людей четвертою дозою. Один з виробників вакцин, компанія Pfizer, вже заявляє, що вона буде розробляти якусь більш сучасну вакцину саме під штам Омікрон…

Наразі світ робить акцент на тому, що "бустерна" доза дозволить захиститися краще

Але на поширення вірусу вакцина навіть теоретично впливати не може. Вірус заражає і вакцинованих, і не вакцинованих. Мова лише про те, що людина не опиниться в лікарні з важким перебігом. Тому, думаю, що ЕС, Ізраїль, США перестраховуються з тієї точки зору, що чим більше вакцин у людини, тим більша ймовірність легкого перебігу ковіду. 

Наразі світ робить акцент на тому, що "бустерна" доза дозволить захиститися краще. Але наскільки? Ніхто не знає. Адже Омікрон з’явився не так давно. Втім, в Україні ревакцинальна доза доступна для певних груп і категорій населення. Але у нас більше мова йде про те, щоб продовжити вакцинацію тих, хто ще не вакцинувався, не отримав ще жодної дози. І таких українців досить багато.

Окрім вакцинації, влада рекомендує також утримуватись від поїздок. Це не рекомендація лише в Україні, так діють в усьому світі.

Тому зараз головне: щоб ті люди, які не вакцинувалися, все ж щепилися; ті люди, які не хворіли, мають більше вважати, аби не заразитися; ті, які заразилися і в кого з'явилися симптоми, мають зробити тест, підтвердити коронавірус та після цього побути на самоізоляції, щоб не поширювати інфекцію. Це - основні речі, якими не варто нехтувати ні до, ні під час, ні після свят.

Будьте здорові!

Тарас Жиравецький, головний лікар діагностичного медичного центру "Біокурс"