Львівська, Вінницька, Чернівецька перебувають у найнебезпечнішій епідеміологічній ситуації / фото УНІАН

На сьогодні найнебезпечніші в плані епідеміологічної ситуації є три області – Львівська, Вінницька, Чернівецька.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав голова комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Він зазначив, що ситуація в Україні щодо захворювання на COVID-19 "дійсно погіршується".

"На сьогодні країна наближається до "жовтої" зони. Він додав, що "помаранчева" і "червона" зони можуть бути в тих областях, де є серйозніші проблеми.

За його словами, враховуючи ситуацію, багато хто забув про карантинні обмеження і про це треба весь час нагадувати. Він звернувся до голови ВРУ Дмитра Разумкова під час засідання Погоджувальної ради щодо необхідності нагадувати народним депутатам України, зокрема у сесійній залі парламенту, про карантинні обмеження.

Читайте такожВ Україні за добу стрімко зросла кількість COVID-випадків

Радуцький також сказав, що на сьогодні немає проблема із постачанням вакцин в Україну, але є проблеми з небажанням частини людей вакцинуватися.

Він закликав народних депутатів України бути досить обережними із висловлюванням "власної думки" щодо вакцинування в ефірах телеканалів.

Разом з тим у Київській школі економіки (KSE) повідомили, що зараз в Україні є дві критичні області, де потенційно може розвиватися спалах COVID-19. Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу сказав керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганиченко.

"На додачу до Чернівецької області, про яку ми говоримо вже кілька тижнів поспіль і де зараз абсолютно найбільший рівень госпіталізацій на 100 тис. населення, додалася також Луганська. Тобто ми маємо дві критичні області в різних куточках України, в яких далі може потенційно розвиватися спалах", - зазначив він.

За його словами, нині у Луганській області зафіксовано одну з найбільших кількостей виявлених випадків на 100 тис. населення - 143 випадки.

Більший показник має лише Чернівецька область - 179 випадків на 100 тис. населення.

"Також на Луганщині погіршується коефіцієнт виявлення нових випадків, він вже більший за 7%. А рівень госпіталізацій стрибнув за тиждень вдвічі - 21,4 на 100 тис. населення. Це дуже великий стрибок. Позитивна новина в тому, що цей стрибок відбувся, але далі не продовжився, а зафіксувався на стабільному рівні в приблизно 21 особу на 100 тис. населення за добу", - пояснив Ганиченко.

Він підкреслив, що зараз існує великий ризик, що така ситуація може за один тиждень статися практично у кожному регіоні України.

"Зростання вдвічі за тиждень - це абсолютно нормальна ситуація, яку ми спостерігаємо на прикладі європейських країн... І до цього треба бути готовими і на місцях, і на національному рівні", - уточнив експерт.

Раніше повідомлялося, що Україна може перейти в "жовту" зону вже з 13 вересня, МОЗ направило подання Кабміну.

За попередніми даними МОЗ у трьох областях України, а саме Луганській, Херсонській, Чернівецькій, та місті Києві показники захворюваності на COVID-19 не відповідають показникам "зеленої" зони.

Коронавірус в Україні: що відомо