Багато українців вже перехворіли на коронавірус / фото УНІАН

Експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я, епідеміолог, завідувач кафедрою епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталія Виноград заявила, що в Україні велика частина населення перехворіла на COVID-19, і це буде стримувальним фактором поширення "індійського" штаму коронавірусу ("Дельта").

Про це вона повідомила в інтерв’ю УНІАН.

"…ми впродовж півтора року мали адаптивний карантин, а не надзвичайно різке обмеження – тобто введення повного локдауну. За рахунок цього у нас високе "проепідемічування" населення внаслідок зустрічі з вірусом, тобто постінфекційного імунітету. Це буде один зі стримувальних чинників, який реально вплине на показники захворюваності. На мою думку, це буде дуже вагомим фактором", - заявила вона.

Відео дня

У відповідь на уточнювальне запитання, чи це означає, що стримувати поширення "Дельти" в Україні буде те, що в країні багато людей перехворіли на COVID-19, Виноград сказала: "Однозначно, плюс ми ще "доганяємо" щепленнями, і можна сказати, що ми не відстаємо за показником щодо імунного прошарку від тих держав, у яких високий рівень охоплення щепленнями, там, де створено поствакцинальний імунітет. У нас є приблизно той же популяційний імунітет за рахунок постінфекційного".

За даними МОЗ, новий штам коронавірусу "Дельта" вже виявлено в понад 90 країнах світу. Він розповсюджений в Республіці Індія, Російській Федерації, Португалії та Великій Британії. За даними служб громадського здоров’я останньої, де новий штам відповідає за понад 60% інфікувань, він в 1,6 раза більш контагіозний, а також в 1,45 раза збільшує ризик необхідності інтенсивного лікування. Потреба в госпіталізації виникає вдвічі частіше, ніж при інфікуванні звичайним штамом COVID-19.

Сьогодні перші випадки нового штаму підтвердили в Україні.