Експерт дав поради, як безпечно збирати гриби / фото УНІАН

В Україні в розпал грибного сезону десятки людей звернулися до лікарні з харчовими отруєннями. Автор книги "Абетка грибника" Сергій Пантюк нагадав українцям про прості правила безпеки під час збирання грибів.

Читайте такожНа Житомирщині киянин підстрелив у лісі грибника (фото)

В ефірі телеканалу "Україна 24" на запитання, де не рекомендується збирати гриби, експерт відповів:

Відео дня

"Я ніколи не збираю гриби біля доріг ближче, ніж на півкілометра, ніколи не збираю, де є якесь підприємство, десь димить, і, звичайно, в Чорнобильській зоні".

За його словами, щоб не отруїтися, правила дуже прості:

"Є єдине головне правило грибника - не бери гриб, якого не знаєш. Інші - їстівні гриби. Їх береш і вживаєш у різних формах".

При цьому Пантюк спростував поширену думку про те, що гриби вбирають у себе всі токсини з атмосфери і ґрунту.

"Це повна нісенітниця. Вони можуть як вбирати, так і не вбирати", - сказав він.

Своєю чергою, фахівець Центру громадського здоров'я МОЗ України Наталія Усенко повідомила, що поточного року отруїлися грибами близько 70 осіб.

"Це невелика цифра у порівнянні з попередніми роками. Пояснюється вона тим, що було дуже посушливе літо... Зараз сезон чудовий, пішли дощі, ґрунт вологий, дуже багато грибів. Впродовж цього місяця було близько 20 отруєнь. Летальних випадків поки немає. Минулого року на цей момент були смертельні випадки. Але грибний сезон завершується не сьогодні. Лікарі і любителі грибів повинні бути в стані бойової готовності", - попередила вона.

На запитання, кому гриби їсти взагалі не рекомендується, Устенко заявила:

"Взагалі не варто вживати гриби в їжу маленьким дітям, не рекомендується вагітним жінкам і людям похилого віку. У дітей недоформована травна система, вони не впораються з тими нерозчинними білками, які містяться в грибах. У вагітних і матерів, які годують - це складний період, у людей літнього віку гірше починає працювати травна система".

Сезон грибів: що варто знати