За даними МОЗ, COVID-19 може мати серйозні наслідки для онкохворих пацієнтів / фото REUTERS

Українці, які не були вакциновані та мають супутні стани чи захворювання, зокрема онкозахворювання, більш схильні важко перенести COVID-19.

Читайте такожПольща передала Україні ще 300 тисяч доз вакцини проти COVID-19Про це повідомляють на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров’я у Facebook. У відомстві зазначають, що онкохворих українців у країні налічується близько 1 мільйона.

У МОЗ підкреслюють, що хімієтерапія може послабити імунну систему онкопацієнтів і будь-яка інфекція, зокрема COVID-19, може мати серйозні наслідки для онкохворих пацієнтів. У повідомленні також зазначено, що люди із раком крові можуть мати вищий ризик госпіталізації та смерті внаслідок коронавірусу, ніж люди із раковими пухлинами. Причина цього криється в тому, що пацієнти з раком крові мають більш виснажений рівень імунних клітин, які працюють на захист від вірусів.

Відео дня

Читайте такожУ МОЗ назвали регіони України, де 50% дорослого населення вакциновано від COVID-19 принаймні однією дозою"Зважаючи на те, що онкопацієнти часто відвідують медичні заклади для діагностики чи лікування, то можлива підвищена кількість соціальних контактів, також є ризиком до інфікування коронавірусною хворобою", - наголошують у МОЗ.

У відомстві також порадили онкохворим українцям як вберегти себе від ризиків коронавірусної хвороби. В першу чергу у МОЗ закликають до вакцинації. Також пацієнтам рекомендують:

  • Слідкувати за температурою тіла й вимірювати її щоразу, коли без причин відчувається жар, холод, виникають почервоніння. Якщо температура понад 38ºC – необхідно зв’язатися із сімейним лікарем
  • Правильно користуватися захисною маскою
  • Часто мити руки
  • Уникати скупчень людей та погано провітрюваних приміщень
  • Дотримуватися соціальної дистанції
  • Мати запас потрібних ліків на випадок, якщо довго доведеться залишатися вдома. Це також потрібно, щоб мінімізувати кількість візитів до аптеки чи лікарні
  • У разі необхідності візиту до лікаря переконатися, що він точно може прийняти, щоб не сидіти в чергах або не згаяти час
  • Не відтерміновувати лікування самостійно і завжди консультуватися із лікарем.

Нагадаємо, раніше глава Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що новий пік коронавірусу в Україні очікується наприкінці зими – на початку весни.

Вас можуть зацікавити новини: