Александрін: Ми чекаємо на різкий підйом захворюваності, його вже не зупинити / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Україна не уникне різкого сплеску захворюваності на коронавірус через погану підготовку навчальних закладів та дитячих садків до епідемії.

Про це заявив керівник національної експертної групи з інформаційного контролю, епідеміолог Андрій Александрін, пише "Україна 24".

За його словами, країна не зможе швидко підготуватися до переходу в "жовту зону" карантину.

Відео дня

"Це очікувана ситуація. Швидко підготуватися до нового спалаху і великої кількості захворювань і госпіталізації нам вже не вдасться, тому що все треба робити вчасно. Я був здивований, що Україна неефективно використала час другого літа, коли можна було підготувати дитсадки, школи, щоб хоча б для дитячого населення забезпечити безпечні умови", - сказав Александрін.

Він вважає, що основними розповсюджувачами вірусу є саме діти, відповідно, динаміка захворювання буде рости.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, чи вимагатимуть у школярів результати тестів на COVID-19

"А оскільки ми знаємо, що діти є рушійною силою поширення гострих респіраторних захворювань, в тому числі й COVID-19, то як раз через дитяче населення далі ми будемо спостерігати збільшення, зростаючу динаміку щодо коронавірусу. Ми чекаємо на різкий підйом захворюваності, його вже не зупинити", - додав Александрін.

Коронавірус в Україні

В Україні перший підтверджений випадок коронавірусу був зафіксований 3 березня 2020 року, 20 березня стало відомо про одужання цього пацієнта.

Через епідемію в Україні запровадили адаптивний карантин. Країну поділили на "зелену", "жовту", "помаранчеву" й "червону" зони. Найслабші обмежувальні заходи в "зеленій" зоні, а найсуворіші – в "червоній". Поки вся українська держава - "зелена", однак останніми днями ходить інформація про перехід до "жовтої" зони.

За минулу добу, 8 вересня, в Україні виявили 3663 нових випадки COVID-19. Зокрема, було госпіталізовано 981 особу; зафіксовано 61 летальний випадок; одужали 1546 людей.

Вакцинація в Україні: що відомо

Кампанія по вакцинації в Україні почалася 24 лютого. Станом на сьогодні більш як 4,5 млн українців вже повністю імунізовані проти COVID-19.

Зокрема вчора, 8 вересня, 161 тис. 169 людей було вакциновано проти COVID-19. Одну дозу отримали 56 тис. 193 людини, повністю імунізовані - 104 тис. 976 людей.

Зараз щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою за ліцензією в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute); CoronaVac, розробленою китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech; вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech; вакциною AstraZeneca-SKBio, що виробляється в Південній Кореї; і вакциною Moderna американського виробництва.

Міністерство охорони здоров'я України оголосило про старт п'ятого етапу вакцинації від COVID-19. З 21 липня усі дорослі, яким виповнилось 18 років, можуть зробити щеплення.