На появу української COVID-вакцини не варто очікувати протягом найближчих двох років / фото REUTERS

Лікар-анестезіолог вищої категорії та експерт Міністерства охорони здоров’я Сергій Дубров вважає, що в найближчі два роки не варто очікувати на появу української вакцини від коронавірусу.

Про це він заявив в ефірі Громадського радіо

Він стверджує, що для появи будь-якого препарату на фармацевтичному ринку, зокрема вакцини, необхідно дотримуватися правил проведення клінічних досліджень, які складаються з трьох фаз.

Відео дня

«Наскільки мені відомо, в Україні поки що не зареєстровано жодних клінічних досліджень із застосуванням вакцини проти коронавірусу. Дослідження включає в себе три фази, цей період тривалий. Щонайменше, півтора-два роки. Не думаю, що ми можемо говорити про перспективу появи української вакцини протягом найближчих двох років», - сказав Дубров.

Він нагадав, що реєстрація двох вакцин в Росії порушує «усі європейські та світові вимоги до реєстрації лікарських препаратів».

Читайте такожУ МОЗ пояснили, в чому проблема "української вакцини" від COVID-19

Вакцина проти коронавірусу: яка ситуація з розробкою

За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.

Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.

16 жовтня заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко інформував, що Україна планує отримати вакцину від коронавірусу компаній AstraZeneca або Novavax після їх реєстрації виробниками і перекваліфікації ВООЗ.

20 жовтня українські вчені представили президенту результати доклінічних досліджень вакцини проти COVID-19. Дослідження розробників тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації цього вірусу у культурі інфікованих клітин людини.