В українських лікарнях живуть тисячі "соцпацієнтів" / ТСН

З психлікарень України намагаються виписати так званих соціальних пацієнтів. Це хворі, яким вже не потрібне лікування в стаціонарі, але їм нікуди піти. Зазвичай, за роки життя в медичних закладах вони стають безпорадними.

Читайте такожЧерез схильність до суїциду псевдомінера мосту Метро у Києві помістили до психлікарні

Про це йдеться у сюжеті ТСН. Зазначається, що про цих людей має хтось піклуватися, однак соціальні заклади, які могли б взяти це на себе, переповнені.

Відео дня

Так, у 22-му відділенні психіатричної лікарні Києва перебуває Станіслав Мельников. 50-річний чоловік з дитинства страждає психічними розладами. Він жив із мамою, яка піклувалася про нього, а коли її не стало, квартиру забрали шахраї. Стас оселився у психлікарні і з того часу йому допомагають  благодійники Анатолій і Сергій. Вони прийшли забирати свого підопічного.

"Три дні тому мені зателефонували і сказали, що я повинен приїхати і я повинен забрати його, виписати. Якщо я не приїду, то його відвезуть за місцем реєстрації. Мені сказали, що є варіант продовження тут його перебування, але вже на платній основі. Це десь від 100 гривень на добу", - розповів голова благодійної організації "Печерська варта" Анатолій Остапенко.

За свого підопічного вони заплатили перший внесок - 1400 гривень на два тижні. І добилися, аби його поставили у чергу до будинку-інтернату. Доведеться чекати 3-4 місяці.

Вранці у будній день біля психлікарні чимало людей, родичі хворих несуть передачі з їжею і одягом. Більшість із них поінформовані про швидку виписку і можливість повернути місце в лікарні за оплату.

Син Ольги Беркун після того, як впав і вдарився головою об асфальт, став агресивним. 75-річна мати не справляється з ним. Лікарі ніби обіцяють лишити сина в лікарні, але дедалі частіше говорять про виписку.

Завідувачка відділення Олена Антонова розповіла, що у неї ще 10 таких самих пацієнтів, які роками лишаються у відділенні просто через те, що їм нема куди піти. А після реформи держава платить сталий тариф - 7 400 гривень за один випадок. Тож тепер є вказівка активніше виписувати їх.

"У мене совість чиста. Я нікого без засобів на існування на вулицю не виписала. Ми їх пролікували ще десять років тому. А то, що він тут знаходиться, то йому просто нікуди йти. Нам пояснюється - ви не будинки-інтернати, ви не повинні їх утримувати. Полікували - виписали. А як ці вказівку перетинаються з життям - я не знаю", - зазначила вона.

Цими пацієнтами мали б опікуватись соцслужби. Мінсоцполітики не відповіло на запит журналістів щодо того, як ці служби бачать вирішення проблеми.

Таких людей, які просто живуть в медзакладах, від тисячі до 4 тисяч, кажуть у МОЗ. Начебто шукають із Мінсоцполітики вихід із ситуації, але поки без результату. Знайшли тимчасовий вихід - збільшити фінансування психлікарням.

"До нового року ці установи будуть профінансовані від потреби 2019 року. Тобто вони в стані будуть забезпечити надання допомоги. Ми маємо трохи часу, але ми активно працюємо з Міністерством соціальної політики, щоб розмежувати наші повноваження", - повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садовяк.

Раніше повідомлялось, що Кабінет Міністрів виділяє 2,3 мільярда гривень критично недофінансованим медичним установам. Йдеться про протитуберкульозні заклади, інфекційні і реабілітаційні лікарні та психіатрію.