У м'якоті кавуна майже немає нітратів, поділився медик / фото ua.depositphotos.com

Є купа страшилок про ранні кавуни, зокрема, що у них є дуже багато нітратів, і це нібито "страшно загрожує нашому життю".

Концентрація нітратів, навіть дуже висока, не може нічого зробити з людиною, "це страшилки", розповів кандидат медичних наук, лікар-педіатр Євген Комаровський. "...багато, багато-багато страшилок про ранні кавуни. Вічно нас лякають якимись нітратами, яких там величезна кількість", - зазначив медик.

Експерт підкреслив, що вирощування кавунів не дуже відрізняється від вирощування помідорів, огірків, кабачків і так далі, але чомусь люди не лякаються цих ранніх овочів, а з кавунами ситуація кардинально інша.

Відео дня

"Перше - заспокойтеся. Концентрація нітрату, навіть дуже висока, не може з вами нічого зробити, це страшилки. Нітрати насправді не є небезпечними, це раз. Далі - нітрати нейтралізуються аскорбіновою кислотою, якої багато в м'якоті кавуна. І ще що треба знати, що нітрати в основному знаходяться в шкірці кавуна, в м'якоті їх майже немає. А небезпечні сполуки утворюються з нітратів під час нагрівання до високої температури...", - додав він.

Цікаві новини про кавуни

Наприкінці червня агроном ПП "Агро Юг Експорт" Ігор Сєріков повідомив, що цьогоріч ціни на кавуни в Україні будуть вищими, ніж у 2022 році, оскільки розвиток їхніх посівів в Одеській області затримувався через холодну весну та прохолодний для цієї культури початок літа.

Варто зазначити, що в Києві влітку минулого року кавуни коштували від 60 гривень за кілограм. Ближче до осені вартість коливалися у межах 40-30 грн/кг.

Довідка УНІАН. Нітратами називають природні неорганічні солі. Найчастіше ці хімічні речовини використовують у сільському господарстві, щоб удобрити рослини і отримати кращий урожай. Вважається, що завдяки нітратам рослини швидше розвиваються.

Вас також можуть зацікавити новини: