Після пологів організм жінки повинен відновитися / фото pixabay.com

Повернення до інтимного життя після пологів відбувається поступово. У багатьох пар секс вже не буде таким, як раніше. Справа зовсім не у втраті інтересу до статевого партнера, а в зміненому, більш зрілому відношенню один до одного. Батьків об'єднує особлива духовна спорідненість.

Про це у коментарі для "Здоров'я 24" повідомила кандидат медичних наук, лікар акушер-гінеколог Кравець Уляна Євгенівна.

Що відбувається із жіночим організмом після пологів:

- два місяці (до 8 тижнів) матка очищається: виділення мають поступово згасальний характер;

Відео дня

- промежина після пологів травмована, тому будь-яке проникнення приносить біль;

- через розриви, зовнішні та внутрішні шви на матці може легко проникнути інфекція.

"Саме до 2 місяців відбувається відновлення після пологів пошкоджених тканин і зменшується ризик відкриття кровотеч. Крім того, безпосередньо після пологів статеві шляхи схильні до різних інфекцій, а через 1,5-2 місяці вони відновлюються, і цей ризик зменшується. Якщо був кесарів розтин, то перший секс після пологів можливий через 2.5-3 місяці", - каже лікар.

Читайте такожЗробимо секс яскравішим: 10 головних правил прелюдії

Які проблеми можуть виникнути під час сексу після пологів

1. Відсутність бажання у жінки, адже у неї в голові пріоритети розставлені тепер по-іншому, і весь світ крутиться навколо немовляти. І це норма! Просто треба трохи часу і терпіння чоловіка, і все налагодиться.

2. Страх болю. У будь-якому випадку всі страхи потрібно долати, і краще це обговорити зі своїм партнером.

3. Зміна відчуттів. Після пологів у жінки змінюються форми й пропорції статевих органів, зокрема, значно розширено піхву, яка протягом кількох перших місяців після пологів залишається розслабленою. А значить, статевий акт відбувається по-новому. Не хвилюйтеся, цей стан тимчасовий. А підсилити відчуття під час сексу допоможуть пози, при яких стегна щільно стискаються. Щоб прискорити процес відновлення, жінкам допоможуть вправи Кегеля.

"Інтимне життя після пологів у кожної пари починається по-своєму. Але якщо чоловік і жінка прив'язані один до одного, відчувають кохання і ніжність, вони обов'язково впораються з можливими труднощами. І підсумовуючи все сказане, хочу порадити жінкам: 1. Не поспішати з близькістю, почекайте 2 місяці; 2. Не боятися говорити з партнером про свої переживання і страхи; 3. Пам'ятайте: одразу ви не отримаєте відмінний результат, тільки ваше терпіння і робота над собою приведуть до бажаного результату", - підсумувала гінеколог.