20 січня - нібито найдепресивніший день у році (третій понеділок січня) / pixabay.com

Третій понеділок січня вважають найбільш депресивним днем року, він більш відомий як "блакитний понеділок". Цього року він припав на 20 січня.

Заведено вважати, що в цей день люди зазвичай відчувають себе пригнічено, їхній настрій гірший, ніж зазвичай. Однак "блакитний понеділок" не обґрунтований науково, пише CNN.

Читайте такожНазвано п'ять ознак депресії

Відео дня

Формула Арналя, за якою визначають найдепресивніший день, виведена на основі таких показників як погода, борг, місячна заробітна плата, час від Різдва, невиконання даних собі новорічних обіцянок, низький рівень мотивації та відчуття необхідності діяти. Жоден з факторів неможливо виміряти, а отже, сама формула не може бути перевірена.

На відміну від "блакитного понеділка", зимова депресія, або сезонний афективний розлад, є реальною. Це форма депресії, з якою люди зазвичай стикаються в осінні та зимові місяці, коли сонячного світла менше.

Більшість психологів ставляться до концепції "блакитного понеділка" негативно. Вони вважають, що депресія не обирає день у календарі, а навколодепресивні стани не варто замовчувати.

Раніше вчені з'ясували, на який період припадає «пік нещасть» людини та що саме зумовлює його.