Через пандемію COVID-19 у чоловіків та жінок виникають проблеми із сприйняттям тіла / фото ua.depositphotos.com

Відчуття стресу пов'язане з тим, що чоловіки частіше прагнуть відчуття маскулінності, а жінки бажання схуднути. Це виявили дослідники британського Anglia Ruskin University.

Їхня робота опублікована у журналі Personality and Individual Differences, пише УП. Життя.

Читайте такожУ масці та без поцілунків: головна лікарка Канади розповіла про безпечний секс під час пандемії COVID-19Науковці опитали 500 дорослих мешканців Великої Британії, середній вік становив 34 роки. Учасники повинні були відповісти на кілька запитань про вплив COVID-19 на їх щоденне життя і про те, як вони оцінюють тривогу, яка з'явилася через пандемію, за семибальною шкалою. 

Відео дня

"Наші дослідження  показують, що окрім самого вірусу пандемія може викликати ріст проблем із оцінкою власного тіла, – зазначає автор дослідження, професор соціальної психології Вірен Свамі. 

В деяких випадках ці проблеми можуть мати серйозні наслідки, в тому числі захворювання кишкового тракту.

Звісно, на початку весняного періоду ізоляції, збільшився час перебування біля екранів, а це означає, що ми з більшою вірогідністю  мали можливість бачити приклади ідеального худого тіла або атлетики через ЗМІ і гаджети, в той час, як зниження фізичної активності вплинуло на негативні думки про нашу власну форму і вагу".

Негативний образ тіла – одна із головних причин розладу кишкового тракту, можуть виникати, наприклад, анорексія і булемія. Автори дослідження зауважують, що це не остаточні висновки впливу пандемії на сприйняття людьми власного тіла, робота над цим питанням триває. 

Зокрема, пізнішими наслідками може проявлятися зміна поведінки в умовах локдауну  та психологічних конструкцій, таких як самотність.  

"Додаткові тривога і стрес, пов'язані з  коронавірусом, зменшили наші захисні механізми, які ми зазвичай використовуємо, щоби допомогти собі справитися з негативними думками, – пояснює Вірен Свамі.  

В часи ізоляції жінки, можливо, відчували більший тиск, щоби відповідати традиційним жіночим ролям і нормам, а повідомлення про самопокращення в ізоляції у декого привели до того, що жінки відчували незадоволення власним тілом і мали величезне бажання його виправити. 

Такі самі результати стосуються і чоловіків, коли стрес і тривога впливає на ставлення чоловіків до свого тіла, особливо з точки зору ідеалів чоловічого тіла. Враховуючи, що мужність зазвичай підкреслюється цінністю стійкості, впевненості в собі і прагненням статусу, стрес і тривожність, які з'явилися через пандемію, можуть спонукати чоловіків більше звертати увагу на власну маскулінність". 

Це дослідження додало аргументів до недавніх висновків, які зробили в Комітеті з питань жінок і рівності, яке показало, що локдаун загострив почуття негативного іміджу тіла.

Опитування, яке провели в інтернеті серед 7878 користувачів, показало, що дві третини молодих людей до 18 років та 61% дорослих більшу частину часу відчувають негативний або дуже негативний вплив на образ свого тіла.

Більш ніж половина (53%) дорослих та 58% молодших 18 років зазначили, що карантинні обмеження змусили їх почуватись гірше або набагато гірше через свою зовнішність.

Пандемія COVID-19: вплив на стосунки чоловіка і жінки