REUTERS

Команді професора Науково-дослідницького інституту Скріппса Олів'є Георгу вдалося отримати штучний фермент, здатний швидко розкладати нікотин, який надходить в організм.

Білок NicA2-J1 вже пройшов успішні випробування на привчених до нікотину лабораторних щурах, дозволив контролювати його вміст у крові й знизив потяг до нього. Про це йдеться в статті Science Advances, передає Naked Science.

За основу для створення NicA2-J1 взяли білок, який синтезують поширені ґрунтові бактерії, палички Pseudomonas putіda — їх легко зустріти й у генетичних лабораторіях, і в промислових біореакторах. Фермент, який гідролізує нікотин, оптимізували, щоб підвищити час його збереження в організмі тварини й досягти більшої ефективності роботи.

Відео дня

Читайте такожВживання алкоголю та куріння названо основними причинами хвороб та передчасної смерті

Для випробувань препарату щурів 12 днів поспіль на 21 годину на добу поміщали в камеру, де вони могли отримати дозу нікотину внутрішньовенно, просто натиснувши на педаль. Це швидко призвело до розвитку в них залежності, після чого нікотин їм «видавали» тільки раз в два дні, змусивши переживати всі неприємні симптоми скасування наркотику і підвищувати дозу під час рідкісних прийомів. У підсумку вона досягла кількості, яку автори порівнюють з викурювання одразу 20 сигарет, але тільки раз на 48 годин. Нарешті, тварини після кожної дози нікотину стали отримувати і препарат синтетичного білка NicA2-J1.

Вміст нікотину в їхній крові навіть після прийому залишалося низьким, а симптоми скасування — включаючи занепокоєння й агресивність — ослабли в порівнянні з щурами зі контрольної групи. Знижувалося і їхнє прагнення отримати нову дозу. Більш того, якщо натискання на педаль з імовірністю 1/3 призводило не до отримання нікотину, а до неприємного удару струмом, контрольна група, яка зберегла адикцію, продовжувала тиснути, а щури, які отримали NicA2-J1, легко відмовлялися від цього — і від самої звички.

"Такий підхід надзвичайно цікавий, оскільки може знизити залежність від нікотину без важких симптомів скасування, — каже Олів'є Георг. — Крім того, він працює в крові, а не в мозку, тож побічні ефекти повинні бути мінімальними".

Раніше американські вчені з Університету Флориди в Таллахассі заявили, що у дітей та навіть онуків батьків-курців можуть виникнути проблеми з розвитком.