Ілюстрація / REUTERS

Американські медики знайшли кореляцію між курінням марихуани та показниками якості сперми - концентрацією й кількістю в ній сперматозоїдів.

Як повідомляється в статті, опублікованій в Human Reproduction, у чоловіків, які курили помірну кількість марихуани, концентрація й кількість сперматозоїдів у спермі були вищі, ніж у тих, хто ніколи її не вживав, а ще у курців був вище рівень тестостерону в крові, передає N+1.

На думку авторів дослідження, ці несподівані результати, можливо, пояснюються тим, що помірні дози марихуани впливають на ендоканабіноїдну систему організму, яка регулює фертильність. Також можливо, що прямого впливу марихуани на якість сперми немає, а справа в тому, що люди з підвищеним рівнем тестостерону схильні до ризикованої поведінки - для виявлення причинно-наслідкового зв'язку потрібні додаткові дослідження.

Відео дня

"Одним із аргументів на користь легалізації марихуани є те, що вона відносно нешкідлива. При цьому дослідження дії марихуани, в основному обмежуються вивченням її впливу на нервову систему. Активна речовина марихуани, дельта-9-тетрагідроканабінол, здатна вибірково зв'язуватися з канабіноїдними рецепторами мозку. Проте в організмі людини виробляються ендоканабіноїди - речовини, які за структурою схожі на рослинні каннабіноїди. Вони є частиною ендоканабіноїдної системи, яка пов'язана з регулюванням деяких фізіологічних процесів, зокрема фертильності та вагітності", - пише N+1.

Читайте такожГоріхи в раціоні чоловіків можуть поліпшити якість сперми - вчені

Так, дослідження на тваринах показали, що ендоканабіноїдна система задіяна в регуляції сперматогенезу. Зрідка вчені досліджували вплив марихуани на чоловічу репродуктивну систему, але в більшості з них брали участь люди, які тривалий час зловживали нею. Дослідження здорових чоловіків, які періодично курили марихуану, показало, що в них була знижена кількість сперматозоїдів у спермі й підвищена концентрація тестостерону в крові. При цьому спостерігалася кореляція між збільшенням дози марихуани і зниженням кількості сперматозоїдів.

Щоб краще вивчити, як куріння марихуани впливає на чоловічу репродуктивну систему, медики з Гарвардського інституту громадського здоров'я і Гарвардської медичної школи під керівництвом Хорхе Чаварро провели багаторічне дослідження, що тривало з 2000 по 2017 рік. У ньому взяли участь 662 чоловіки (середній вік 36,3 роки), які зверталися в Центр лікування безпліддя Массачусетської лікарні загального профілю. У них зібрали 1143 зразка сперми, а у половини (317 осіб) з них взяли кров на аналіз. Також всі чоловіки заповнили анкету, у якій вказували не тільки вік, освіта та етнічну приналежність, а й відповідали на запитання, чи курили вони коли-небудь більше двох сигарет з марихуаною, як часто вони її курили і курять зараз.

За результатами опитування з'ясувалося, що 55 відсотків опитаних (365 осіб) курили марихуану, 44 відсотки - в минулому, 11 відсотків - під час дослідження. У середньому, вони курили по 2 сигарети з марихуаною у тиждень. 88 відсотків учасників опитування були білими, 84 відсотки - з вищою освітою і 94 з них не курив звичайні сигарети під час дослідження.

Вчені проаналізували зразки сперми на якість. В тому числі вони перевірили концентрацію і кількість сперматозоїдів у зразках, їх рухливість і цілісність ДНК, а також концентрацію статевих гормонів в крові. Вони припустили, що у чоловіків, які вживали марихуану, якість сперми нижча, ніж у тих, хто ніколи не курив.

Виявилося, що у чоловіків, які коли-небудь курили марихуану, концентрація сперматозоїдів в спермі була на 28 відсотків вище, ніж у тих, хто ніколи не вживав (62,7 мільйона сперматозоїдів в мілілітрі проти 45,4 мільйона сперматозоїдів в мілілітрі). При цьому концентрація сперматозоїдів у тих, хто продовжує палити і колишніх курців була приблизно однаковою. Кількість сперматозоїдів у курців також було на 24 відсотка більше, ніж у тих, хто ніколи не вживав марихуану (150 мільйонів сперматозоїдів проти 114 мільйонів). Також у чоловіків, коли-небудь вживали марихуану, рівень тестостерону в крові був вище.

Читайте такожДля хворих на рак марихуана потрібна не лише як знеболювальне - лікар

Автори запропонували два пояснення несподіваних результатів. "Наші результати суперечать первісній гіпотезі", - говорить провідний автор дослідження Фейбі Нассан з Гарвардського інституту громадського здоров'я. "Але вони узгоджуються з двома різними інтерпретаціями. Перша з них полягає в тому, що невисокі дози марихуани можуть впливати на ендоканабіноїдну систему, яка регулює фертильність, що, в свою чергу, може сприяти виробленню сперми. Однак ця перевага зникає при більш високому рівні споживання марихуани. Не менш правдоподібне пояснення полягає в тому, що чоловіки з більш високим рівнем тестостерону схильні до більш ризикованої поведінки, в тому числі до куріння марихуани".

Дослідники зауважують, що до отриманих результатів варто ставитися з обережністю. Можливо, частина учасників, які насправді вживають марихуану, могли не зазначити про це в анкеті. Також результати не варто поширювати на популяцію в цілому, так як всі учасники дослідження були пацієнтами центру лікування безпліддя. Для того, щоб зрозуміти, чи впливає кількість марихуани на сперматогенез, і чи є взагалі така залежність, або ж справа в підвищеному рівні тестостерону, потрібні додаткові дослідження.

Раніше УНІАН повідомляв, що в. о. голови МОЗ Уляна Супрун виступила за легалізацію медичного канабісу в Україні.