Ілюстрація REUTERS

Куріння сигарет без фільтра пов'язане з підвищенням ризику розвитку раку легенів на 40% порівняно з курінням сигарет з фільтром.

Такого висновку дійшли американські вчені, що вивчили інформацію про споживання тютюну й здоров'я американців, пише N+1.

Дослідники з Медичного університету Південної Кароліни вирішили оцінити, як різні види тютюнової продукції пов'язані з ризиком розвитку раку легенів та смерті від нього.

Відео дня

Читайте такожВчені одним відео показали, як сигарети впливають на організм

Вчені з'ясували, що у порівнянні з тими, хто курить сигарети з фільтром, для тих, хто курить сигарети без фільтра, ризик розвитку раку легенів вищий на 40% (p = 0,0051), ризик смерті від раку легенів вищий удвічі (p < 0,0001), а з усіх причин — на 30% (p = 0,0033). Також любителі сигарет без фільтра виявилися більш залежними від нікотину.

Куріння різних різновидів легенів й ультралегких сигарет не було пов'язане зі зміною ризику розвитку раку легенів і смерті від нього порівняно з курінням звичайних сигарет; тим не менше, дослідники з'ясували, що любителі легких сигарет менш залежні від куріння порівняно з тими, хто палить звичайні сигарети, а ось кидають палити вони рідше. Ментолові сигарети й сигарети з іншими ароматизаторами у порівнянні зі звичайними сигаретами жодного впливу на вивчені зміни не показали.

Автори дослідження дійшли висновку, що куріння сигарет без фільтра пов'язано з підвищеним ризиком розвитку раку легенів та смерті від нього, хоча про причини такого взаємозв'язку вони не висловлюються, — це необхідно буде вивчити в наступних роботах.

Раніше американські вчені з Університету Флориди в Таллахассі заявили, що в дітей і навіть онуків батьків-курців можуть виникнути проблеми з розвитком.