Ілюстрація / REUTERS

Експерти ООН закликали заборонити групу небезпечних хімічних речовин, які містяться у виробах зі шкіри, тканинах, посуді з антипригарним покриттям, папері і чорнилі для принтера.

Як повідомляє Центр новин ООН, перфторгексанова сульфонова кислота (ПФГСК), її солі та споріднені сполуки є серйозною загрозою здоров'ю людини, а також навколишньому середовищу, однак активно використовуються у виробництві багатьох споживчих товарів.

Як наголошують експерти, ПФГСК і її родинні сполуки можуть чинити негативний вплив на діяльність нервової системи людини, мозку, ендокринної системи та щитовидної залози.

Відео дня

Читайте такожПластикові соломинки можуть нашкодити здоров'ю

Рішення про необхідність ліквідації цих речовин було ухвалене за підсумками 15-ї зустрічі Комітету з розгляду стійких органічних забруднювачів, яка пройшла у Римі До складу комітету входять представники держав - учасниць Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі. У зустрічі взяли участь понад 100 науковців.

"Дане рішення було ухвалене на основі наукового дослідження, проведеного експертами з усього світу. Вони дійшли висновку, що внесення ПФГСК до списку Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі дозволить захистити навколишнє середовище і здоров'я людей", - сказав виконавчий секретар Секретаріату Конвенції Рольф Пайє.

Стокгольмська конвенція була прийнята у 2001 році, вона набрала чинності у травні 2004 року. Конвенція спрямована на запобігання використання у виробництві токсичних хімікатів.

Україна є членом конвенції з 2007 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що містяться в сковорідках з антипригарним покриттям хімічні речовини проникають в питну воду, з-за чого вони можуть провокувати рак.