Нічні лампи підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань / Фото з відкритих джерел

Японські вчені з Медичного університету міста Нара з'ясували, що зайве світло у спальні під час сну — чи то нічник, чи вуличний ліхтар, який видно з вікна, чи навіть світло Місяця — може підвищити ризик розвитку смертельних захворювань серця та інсульту.

Дослідження проводилося серед 989 чоловіків і жінок протягом трьох років. Середній вік учасників становив від 71 до 77 років, передає Naked Science.

Читайте такожНазвано фрукт, який допомагає швидко заснути

Відео дня

Під час експерименту вчені протягом двох ночей мали над головами сплячих людей включену лампу. Джерело світла було на висоті 60 сантиметрів від підлоги й було повернуте у напрямку до стелі.

«Ми виявили чіткий та закономірний зв'язок між інтенсивністю нічного освітлення в спальні й прогресуванням атеросклерозу, який не залежав від відомих факторів ризику, включаючи вік, ожиріння, куріння, гіпертонію і діабет. Світло в приміщенні може бути чинником розвитку атеросклерозу серед населення у цілому», — розповів один з авторів дослідження, Кенджі Обаяши.

За словами вчених, суть у тому, що проходження світла через закриті повіки знижує вироблення мелатоніну, також відомого як «гормон ночі», який зменшує кров'яний тиск, знімає запалення і контролює циркадні ритми.

Раніше лікарі пояснили, чим ще, крім шкоди для фігури, небезпечні нічні перекуси.