Sperm Positive буде працювати як звичайний банк сперми / pixabay.com

Перший у світі банк ВІЛ-інфікованої сперми під назвою Sperm Positive відкрився 27 листопада в Новій Зеландії. Його мета - знизити рівень стигматизації людей, що живуть з цим вірусом.

Першими донорами банку стали троє новозеландських чоловіків, які живуть з вірусом ВІЛ, але мають невизначуване вірусне навантаження, передає ВВС.

Це означає, що вміст вірусу у них в крові настільки малий, що його неможливо визначити стандартними методами. Такий стан досягається за допомогою антиретровірусної терапії. Вважається, що людина з невизначеним вірусним навантаженням не може передати ВІЛ іншій людині при пологах або незахищеному сексі.

Відео дня

Один з донорів, Деміен Рул-Ніл, живе з діагнозом ВІЛ з 1999 року, але 18 років тому він офіційно став носієм ВІЛ з невизначеним навантаженням. У нього двоє дітей і троє онуків. За його словами, суспільство не розуміє, що означає цей статус. Деміен Рул-Ніл говорить, що йому як ВІЛ-носію доводилося стикатися з відторгненням й на роботі, і в особистому житті.

"У мене багато друзів, які живуть з ВІЛ, у яких є діти, - сказав він. - Чудово, що я можу допомагати іншим. Але я також хочу показати світові, що життя не закінчується після діагнозу, і допомагати боротися з навішуванням соціальних ярликів".

Читайте такожУ світі стали рідше інфікуватися ВІЛ

Банк був створений за ініціативою низки новозеландських громадських організацій в першу чергу в освітніх цілях.

Доктор Марк Томас, фахівець з інфекційних захворювань Оклендського університету, говорить, що за тридцять років роботи ставлення суспільства до ВІЛ-інфікованих людей дуже змінилося, але вони все ще продовжують страждати від стигматизації. Страх відторгнення і дискримінації, за його словами, шкодить боротьбі з поширенням вірусу. Через цей страх люди рідше проходять перевірки, а ВІЛ-інфіковані рідше звертаються до медиків за допомогою й іноді приймають ліки нерегулярно.

Інша мета роботи нового банку сперми - дати зрозуміти людям з ВІЛ, що вони теж можуть мати дітей і користуватися послугами таких організацій, як банк сперми.

Sperm Positive буде працювати як звичайний банк сперми: реципієнтів у разі згоди будуть відправляти в місцеві клініки штучного запліднення.

ВІЛ-інфіковані пацієнти можуть пожертвувати не тільки сперму. У березні 2019 року в США пацієнту пересадили нирку, пожертвувану ВІЛ-інфікованим донором.

1 грудня світ відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом.