Свіже борошно може завдати шкоди організму / pixabay.com

Білл Марлер, який понад два десятки років працює адвокатом у випадках харчових отруєнь у США і виграв спорів на понад 600 мільйонів доларів для клієнтів, в інтерв'ю Business Insider поділився своїм досвідом.

Експерт застерігає: є вісім продуктів, що несуть найбільшу небезпеку для життя. Про це пише НВ.

Так, на думку Білла Марлера, у раціоні найбільшу небезпеку несуть:

Відео дня

1. Сира вода

Нефільтрована та необроблена вода може містити заражені сліди екскрементів тварин, які викликають діарею та блювоту, а також бути причиною захворюваності гепатитом. Сира вода також може містити кишкову паличку.

2. Свіже борошно

Необроблене борошно може поширювати бактерії та нести тим самим суттєву загрозу для життя і здоров'я. Просто не вимивши руки після готування, ви допомагаєте кишковій паличці потрапити в організм.

3. «Готові до вживання» овочі та фрукти

Дослідження Consumer Reports показало, що, наприклад, близько третини готових сумішей для салату містить неприпустимі рівні бактерій, що викликають харчове отруєння.

Читайте такожНазвано найбільш шкідливі алкогольні коктейлі

4. Мікрогрін та паростки насіння

Сирі пагони та проростки, що стали популярними в останні роки як джерело корисних сполук і вітамінів, не так однозначно корисні. Було зареєстровано чимало випадків спалахів бактеріального зараження (здебільшого сальмонелою і кишковою паличкою) саме через вживання паростків.

5. Сире м'ясо

Причому сире у відносному сенсі — з точки зору безпечного споживання rare meat також потенційно небезпечне.

Щоб вбити патогенні бактерії у м'ясі, його необхідно готувати при температурі 160 градусів, інакше є ризик отримати зараження кишковою паличкою або сальмонелою.

6. Устриці

Марлер каже, що бачив більше харчових отруєнь, пов'язаних зі вживанням сирих молюсків за останні 5 років, ніж за два попередніх десятиліття. Причина - глобальне потепління і підвищення температури води, що викликає ріст мікроорганізмів, які призводять до отруєння.

7. Сирі яйця

Безумовно, ймовірність отримати харчове отруєння через сирі яйця нині набагато нижча, ніж 20 років тому, коли траплялися спалахи епідемій сальмонели. Однак без термічної обробки ризик зараження все ще великий.

8. Свіжі молоко та соки

Багато хто переконаний, що пастеризація виснажує поживну цінність напоїв і віддають перевагу сирому молоку й необробленим сокам. Насправді нехтування безпекою лише підвищує ризик забруднення напоїв бактеріями, вірусами й паразитами — немає такої користі для здоров'я, заради якої варто було б відмовлятися від можливості убезпечити себе пастеризацією.

Раніше лікар-дієтолог Олена Соломатіна розповіла, що вживання помідорів не завжди приносить організму користь.