Кому не можна їсти млинці / Фото pixabay.com

Лікар-ендокринолог Олена Мамонтова заявила, що млинці можуть завдати шкоди здоров'ю.

У коментарі АіФ вона пояснила, кому не можна їсти млинці.

Млинці — досить калорійна страва, яка, з одного боку, дає енергію нашому організму, насичує мінералами (кальцієм, магнієм, фосфором, калієм), вітамінами групи В, а з іншого — підвищує навантаження на внутрішні органи, що беруть участь у травленні та засвоєнні компонентів страви.

Відео дня

Проте, якщо у людини є непереносимість глютену, їй доведеться відмовитися від такого варіанту страви. Адже здоров'ю можна завдати серйозної шкоди. Якщо ж без млинців зовсім ніяк, то сьогодні є альтернативні варіанти, які дозволять приготувати улюблений продукт без ризику для здоров'я. Так, наприклад, можна зробити млинці на альтернативному борошні — рисовому або кукурудзяному. Адже в цих культурах глютену немає.

Читайте такожМедики розповіли, кому не можна їсти гречану кашу

Шкідливими млинці можуть виявитися для тих, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, наприклад, той же панкреатит або холецистит і, звісно, цироз печінки. 

Не варто забувати й про високий вміст вуглеводів у млинцях. Це означає, що вони мають високий глікемічний індекс. Тому млинці не радять використовувати в раціоні людей з надмірною вагою і при цукровому діабеті, особливо якщо йдеться про захворювання 2 типу.

Важливий момент — млинці краще вживати через деякий час після приготування, оскільки знижується навантаження на травні органи. Адже свіжа випічка нерідко негативно впливає на роботу системи ШКТ.

При вживанні млинців потрібно мати на увазі, що травна система маленьких дітей не пристосована до вживання калорійної та жирної їжі. Така їжа повільно перетравлюється і засвоюється дитячим організмом, внаслідок чого підвищується газоутворення, з'являється метеоризм. Дітям до 3 років протипоказана будь-яка смажена їжа. З 1,5 років можна пробувати давати дитині пісні бездріжджові млинці, без начинки, на воді. Починати краще з одного млинця і поспостерігати за реакцією дитячого організму.

Як повідомляв УНІАН, Масляна 2020 в Україні починається 24 лютого і триватиме цілий тиждень, до 1 березня.

Головний символ Масляної — млинці, які символізують сонце. На млинці зазвичай запрошують гостей і самі ходять в гості. Млинці начиняють різними начинками.