Ілюстрація \ REUTERS

Китайські вчені та експерти в сфері охорони здоров'я прогнозують закінчення епідемії в країні нового коронавірусу, не погоджуючись з твердженнями про те, що хвороба може стати сезонною або що більш смертоносна "друга хвиля" епідемії може обрушитися пізніше цього року.

Читайте такожУ Франції від коронавірусу померли вже понад 260 осіб

Як повідомляє Reuters, оскільки пандемія продовжує поширюватися за межами Китаю, все більше число країн готується до гіршого сценарію, за яким епідемія закінчиться не раніше ніж до наступного року.

Відео дня

Однак медичні експерти в Китаї висловили впевненість, що вжиті в країні жорсткі заходи щодо стримування епідемії достатньо ефективні для того, щоб взяти спалах захворювання під повний контроль, принаймні всередині країни, протягом кількох тижнів.

Незважаючи на побоювання щодо "завезених" з-за кордону випадків, фахівці кажуть, що Китай в змозі ліквідувати спалах COVID-19 так само, як він ліквідував спалах атипової пневмонії в 2003 році. В кінцевому підсумку атипова пневмонія була зупинена після того, як уряд ввів жорсткі заходи діагностики та карантину.

Так, заступник директора Інституту цитобіології Китаю Гао Чженлян повідомив виданню Youth Daily, що на даний час країна зробила "99 із 100 кроків", необхідних для перемоги над поширенням коронавірусу, хоча і попередив, що, якщо інфекція вийде з-під контролю в інших країнах, це "може знизити цінність витрат і жертв, принесених Китаєм".

У місті Ухань, вогнищі спалаху, 18 березня вперше від початку епідемії не було зафіксовано нових випадків "внутрішньої" передачі вірусу. Однак "завезені" випадки досягли рекордного рівня - 34. При цьому протягом п'яти днів поспіль їх число перевищувало число випадків передачі інфекції всередині країни.

Директор Інституту молекулярної біології при Університеті Квінсленда Ян Хендерсон сказав, що дії Китаю щодо стримування поширення вірусу були "екстраординарними", але може статися другий спалах – цього разу завезений.

"(Що) залишається можливим, так це те, що в міру ослаблення контролю над ізоляцією в Китаї, коли населення все ще вразливе до вірусу, вірус може спалахнути, якщо він не був знищений десь ще", - сказав він.

Разом з тим деякі експерти припускають, що COVID-19 може стати сезонним захворюванням поряд зі звичайним грипом.

Як повідомляв УНІАН, спалах нового коронавірусу було зафіксовано наприкінці грудня 2019 року в найбільш густонаселеному місті Центрального Китаю - 12-мільйонному місті Ухань.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила пандемію у зв'язку з поширенням коронавірусу.

У світі станом на ранок 19 березня було зафіксовано 218 тис. 814 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус COVID-19. Померли 8 тис. 810 осіб. Вилікувалися 84 тис. 113 осіб. Зокрема, в Китаї налічувалося 81 тис. 137 інфікованих COVID-19, померли - 3 тис. 130.

На сьогодні в Україні зафіксовано 18 випадків інфікування коронавірусом COVID-19, два з них - летальні.