Ілюстрація REUTERS

Коронавірусна криза вдарила по Німеччині із повною силою. Кількість заражених швидко росте, школи, фабрики і бари закриті по всій країні, і урядові заходи щодо уповільнення поширення стають більш суворими з кожним днем. Однак в одному з найважливіших факторів країна демонструє дивовижну стійкість: в порівнянні з відомими інфекціями кількість смертей досі є мізерно малою.

Читайте такожУ світі від коронавірусу загинули понад десять тисяч людей (відео)Про це пише ТСН з посиланням на Financial Times.

Згідно з даними Університету Джона Хопкінса, в Німеччині станом на 20 березня було 16 290 заражених коронавірусом, більше, ніж в будь-якій іншій країні, крім Китаю, Італії, Ірану та Іспанії.

Відео дня

Водночас у Німеччині було зареєстровано лише 44 смерті.

Очевидна аномалія викликала суперечки в Німеччині та за її межами, хоча експерти застерігають не робити швидких висновків. Вони стверджують, що низький рівень смертності в країні, швидше за все, відображає той факт, що спалах хвороби все ще перебуває на відносно ранній стадії, і віковий профіль цих інфікованих на сьогодні був молодшим, ніж в інших країнах.

Іншим фактором, який може допомогти пояснити різницю, є надзвичайно велика кількість тестів, що проводяться в Німеччині. За словами президента Інституту Роберта Коха Лотара Вілера, німецькі лабораторії наразі проводять близько 160 000 тестів на коронавірус щотижня – більше, ніж деякі європейські країни загалом з моменту початку кризи.

«Потужності у Німеччині дуже-дуже значні. Ми можемо проводити понад 160 000 тестів на тиждень, і це може бути ще збільшено», –  сказав професор.

Принаймні, у короткостроковій перспективі масове тестування сприяє зниженню смертності, оскільки дозволяє владі виявляти випадки Covid-19 навіть у пацієнтів, у яких мало або немає симптомів, і у яких набагато більше шансів на виживання.

Дійсно, однією примітною особливістю спалаху коронавірусу в Німеччині досі є велика кількість відносно молодих пацієнтів: згідно з даними Інституту Роберта Коха, більше 80 відсотків всіх людей, інфікованих коронавірусом, молодше 60 років.

«Особливо на початку спалаху в Німеччині ми бачили багато випадків, пов'язаних з людьми, що повертаються з поїздок на лижах і подібних відпусток. Переважно це люди молодші 80 років, які досить пристосовані для катання на лижах або участі в подібних заходах. Їхній ризик смерті порівняно низький», – зазначив професор медицини в університеті Ганновера Матіас Столл.

Професор медицини та завідувач кафедри вірусології в Університетській клініці в Гейдельберзі Ханс-Георг Кройссліх сказав: «У більшості випадків хвороба є легкою і проявляє мало симптомів, і ми припускаємо, що виявлення таких легких випадків залежить від країни до країни. У статистичному відношенні це призводить до різниці у показниках летальності».

Однак професор Кройссліх попередив, що картина в Німеччині, ймовірно, зміниться майбутніми тижнями і місяцями.

Раніше УНІАН повідомляв, що медики виявили ще один симптом коронавірусу – це порушення травлення.