Ілюстрація / REUTERS

Китайські вчені з Уханьского інституту вірології і Хуачжунского сільськогосподарського університету взяли зразки крові у ста бродячих і домашніх кішок, що живуть на території міста Ухань і прийшли до висновку, що приблизно 15% тварин є носієм коронавірусної інфекції COVID-19.

Про це свідчать результати спостережень медиків, розміщені в електронній науковій бібліотеці bioRxiv, передає РБК.

У ході дослідження вчені відвідали притулки для тварин, що знаходяться в різних частинах міста.

Відео дня

"Ми відкрили антитіла до SARS-CoV-2 в організмі понад десяти кішок з Уханя. Це вказує на те, що щось подібне може відбуватися і в інших регіонах Землі, які охоплені епідемією", - відзначають експерти.

Чи може вірус передаватися від котів до людей, в дослідженні не повідомляється, однак, як стверджують вчені, вірус може передаватися від однієї тварини до іншої повітряно-крапельним шляхом.

Про те, як саме заразилися бродячі кішки, вчені поки не можуть сказати. Передбачається, що вірус в їх організм міг потрапити як при контактах з людьми, які намагалися їх погодувати, так і в результаті взаємодії з частинками вірусу, які накопичилися на поверхні різних об'єктів навколишнього середовища.

Читайте такожУ світі кількість хворих на коронавірус перевищила 1 мільйон 99 тисяч осіб

Випадки передачі вірусу від котів до людини поки не зафіксовано. Біологи не виключили можливість передачі хвороби від однієї тварини до іншої. У зв'язку з цим автори дослідження запропонували прийняти заходи з дистанціювання людей і тварин та введення суворих гігієнічних і карантинних заходів щодо останніх.

На сьогодні тестів на коронавірус для кішок не існує. Для виявлення інфекції вчені винайшли спеціальні індикатори на основі білків оболонки SARS-CoV-2. З їх допомогою вони перевірили тварин на наявність антитіл, здатних нейтралізувати вірус.

Як показали досліди вчених, коронавірус SARS-CoV-2, викликає захворювання COVID-19, здатен проникати не лише в організм людини, але й інших ссавців. Крім кішок, в зоні ризику опинилися макаки-резуси та тхори. Як стверджують біологи, на кішок інфекція діє так само сильно, як і на людей.

Як повідомляв УНІАН, деякі вчені схильні вважати, що коронавірус може потрапити в повітря через дихання інфікованої людини і залишатися там після цього заразним протягом трьох годин.

Читайте також: