В США створили новий тест на коронавірус, який коштує лише кілька доларів / REUTERS

Після кількох місяців розчарувань через нестачу засобів діагностики коронавірусу, новий тест може дати американцям швидкий і недорогий засіб, що перевірити себе на COVID-19.

Дослідники з Єльської медичної школи створили тест під назвою SalivaDirect, який виявляє збудник хвороби в слині. Він вже отримав схвалення Управління з продовольства і медикаментів США, - пише CNN.

"SalivaDirect призначений для швидкого виявлення SARS-CoV-2 (так називається новий коронавірус). Це чергова інновація, як змінить ситуацію й зменшить попит на дефіцитні діагностичні ресурси", - сказав адмірал Бретт Жироар, який в уряді США відповідає за проведення тестів на коронавірус під час пандемії.

На відміну від інших тестів, які вимагають спеціального обладнання, SalivaDirect не потрібні мазки чи будь-які додаткові пристрої збору зразків. Він також працює з різними реактивами, які продають багато компаній.

Читайте такожNew York Times: Вчені помітили ознаки довговічності імунітету до COVID-19

"Ми спростили тест настільки, що він коштує лише кілька доларів. І ми сподіваємося, що лабораторії будуть пропонувати його населенню за ціною приблизно 10 доларів за штуку. Якщо такі дешеві альтернативи, як SalivaDirect, стануть поширеними по всій країні, ми нарешті зможемо приборкати цю пандемію ще до появи вакцини", - сказав професор епідеміології з Єльського університету Натан Грубоу.

Вчені кажуть, що новий тест може дати результат менш ніж через три години. А його точність приблизно така ж, як і в традиційного аналізу носового мазка. SalivaDirect стане масово доступним у найближчі тижні.

Єльська медична школа збирається зробити "загальнодоступним" свій протокол, який лежить в основі тесту. Таким чином, лабораторії зможуть використати його для проведення власних тестів за тим же принципом. SalivaDirect з'явиться в дуже непрості часи для США. Оскільки у 17 штатах спостерігається спад темпів проведення тестів, про що свідчать дані Covid Tracking Project.

Читайте такожУ світі зафіксували понад 21,5 мільйона випадків коронавірусу

Деяким американцям досі доводиться чекати кілька днів, щоб отримати свої результати. Тепер Американська медична асоціація просить федеральний уряд випустити інструкцію щодо пріоритетності. Вона могла б допомогти швидко отримати результати тих хворих, яким це потрібно негайно. Разом з тим, попри те, що у 17 штатах США тестів проводять все менше, кількість позитивних результатів зросла аж 34 штатах.

Як перевіритися на коронавірус?