Лікарі помітили, що коронавірус впливає на слух / фото pixabay.com

Коронавірус може спричинити несподівану втрату слуху, яка залишиться назавжди. Такого висновку дійшла команда вчених з Університетського коледжу Лондона. На думку дослідників, такі ускладнення вимагають своєчасного виявлення і швидкого лікування.

Про це пише Bloomberg, нагадуючи, що коронавірус по-різному впливає на людське тіло: від втрати смаку і відчуття запахів до ушкодження органів. Тепер лікарі виявили нові ознаки того, що COVID-19 здатен нашкодити слуху.

Читайте такожNew York Times: Легені тяжких пацієнтів з COVID-19 можуть відновитися після ШВЛВ статті, опублікованій в журналі BMJ Case Reports, вчені з Університетського коледжу Лондона описали випадок 45-річного чоловіка з астмою. Він потрапив у відділення інтенсивної терапії з діагнозом. СOVID-19. Пацієнта підключили до системи штучної вентиляції легень і призначили препарати включно з remdesivir і стероїдами.

Відео дня

Через тиждень після того, як його перевели з відділення інтенсивної терапії, у чоловіка з'явився шум у вухах. А потім він перестав чути на ліве вухо. Вчені зауважують, що у жодного з препаратів, які отримував пацієнт, не було таких побічних ефектів. Також у чоловіка не було проблем з вушними каналами чи барабанними перетинками. Подальші дослідження не виявили також жодних автоімунних проблем. Пацієнт не страждав від грипу чи ВІЛ, які пов'язують з можливою втратою слуху. Більше того, у пацієнта ніколи не було проблем зі слухом.

Подальші тести виявили, що у нього розвинулася нейросенсорна туговухість лівого вуха. Це ускладнення, в ході якого відбувається запалення чи ушкодження внутрішнього вуха або нерва, відповідального за сприйняття слуху. Такі проблеми лікують за допомогою стероїдів, хоча терапія не завжди ефективна.

Bloomberg пише, що це перший випадок втрати слуху через COVID-19  у Великій Британії. Хоча були повідомлення про подібні ускладнення в пацієнтів з інших країн. Доктор Стефанія Коумпа, яка стала співавтором дослідження, каже, що наразі ніхто не знає напевне, як саме коронавірус викликає втрату слуху. Однак, існують певні пояснення.

"Цілком можливо, що коронавірус SARS-CoV-2 проникає у клітини внутрішнього вуха і вбиває їх. Або ж він провокує тіло, яке виділяє запальні елементи, такі цитокіни, які можуть бути токсичними для внутрішнього вуха. Стероїди, швидше за все, допоможуть скоротити запалення і появу цитокінів", - сказала Коумпа.

Читайте такожNewsweek: Вчені з'ясували, кому краще зробити щеплення від COVID-19 першимАвтори дослідження радять лікарям запитувати пацієнтів з COVID-19 у відділенні інтенсивної терапії про те, чи добре вони чують, щоб своєчасно призначити лікування.

"Навіть втрата функцій одного вуха буде мати серйозний вплив на якість життя людини, якщо не лікувати проблему належним чином", - сказала Коумпа.

Професор аудіології Манчестерського університету Кевін Манро, який не брав участі в новому дослідженні, пояснив, що деякі інші віруси можуть впливати на слух. Зокрема, такі ускладнення були виявленні у хворих на кір і свинку. При цьому вчений додав, що чув від досить великої кількості пацієнтів з COVID-19 скарги на якість слуху або появу шуму у вухах. Команда вчених на чолі з Манро раніше провела опитування серед госпіталізованих пацієнтів, заражених коронавірусом. Дослідження показало, що 16 зі 121 опитаного скаржилися на проблеми зі слухом через два місяці після одужання і виписки з лікарні.

За словами Манро, його команда тепер намагається з'ясувати причину появи проблем зі слухом. При цьому він додав, що пояснень може бути дуже багато. У втраті слуху може бути винен як сам коронавірус, так і реакція імунної системи, стрес, ліки від COVID-19 чи тривале перебування в шумній лікарні.

Вас також можуть зацікавити новини: